De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamTonny Eyk
Geboren4 juli 1940
BeroepMusicus
Tonny Eyk, foto: Jan Zandbergen

Film/TV

Tonny Eyk, pseudoniem van Teun Eikelboom, (Den Haag, 4 juli 1940) is een Nederlands componist, accordeonist, pianist, orkestleider, producer, schrijver, fanatiek fietser en een groot wielerliefhebber.

In de jaren zestig speelde hij samen met zijn tweelingzuster Sjaantje in het accordeonduo Les Deux Jeateux.

Als componist schreef Tonny Eyk zowel in het lichte- als klassieke genre honderden composities. Bekend van hem zijn vele herkenningstune van o.a. Studio Sport, Top Pop en Avro's weekend Kwis en composities voor Koot en Bie, maar hij kreeg ook bekendheid als leider van de big band Skymasters. Hij schreef liedjes voor Kinderen voor kinderen en voor de jeugdfilms en -series van Karst van der Meulen. Van zijn symfonische werk, zijn o.a. bekend de 'Willem van Oranje Suite' (voor Jaap van Zweden en Capriccio voor Symfonie-orkest en Combo, geschreven in opdracht van het Holland Festival 1979 en 'Hymne Ceremonie Protocolaire UCI, tijdens de Wereldkampioenschappen wielrennen.

Asl orkestleider werkte hij o.a. voor de TV-shows van Rudi Carell in Duitsland en vanaf het experimentele begin van de Nederlandse Televisie in 1950 en bij verdere mijlpalen als: Opening 2e net in 1964, eerste Kleurenuitzending in 1967, Opening Nederland 3, de eerste Nederlandse reclame-uitzening en honderden TV-programma's, waarin hij met diverse wereldsterren werkte, zoals Dame Edna, Tommy Cooper, Toots Thielemans, Ringo Starr, The Three Degrees, Oleta Adams en Danny Kaye. Voorts werkte hij als jurylid mee aan TV=programma's als de Mini-playbackshow en was te zien in het kinderprogramma Klassewerk.

Overig

Tonny Eyk, studeerde trombone aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Hij is getrouwd met voormalig balletdanseres van Het Nationale Ballet Liesbeth Vasbinder. Van hun kinderen werd zijn zoon Patrick in de jaren '90 profwielrenner, die daarmee zijn vaders's ambitie vervulde en hun dochter Pascale Eyk balletdanseres, die zo in moeder's voetsporen trad bij Het Nationale Ballet van 1988 t/m 1992.

Externe links

Trivia

Bronnen