De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Liesbeth List

Bestand:Repro-50xxxx496.0006b


Liesbeth List, ca. 1965. Foto: Wim Ibo. Collectie TIN

NaamLiesbeth List
GeborenBandoeng 12 december 1941
Beroep[[Beroep::Zanger]]

Liesbeth List (Bandung, 12 december 1941) is een zangeres en actrice.

Liesbeth List, Ramses Shaffy: Het gras is groener. Collectie TIN.

Biografie

Liesbeth List heeft internationaal carrière gemaakt als zangeres van met name al dan niet vertaalde chansons. Eenmaal in Nederland groeide zij op in het Vlielandse vuurtorenwachtersgezin List, vanwaar zij op haar 18e jaar naar Amsterdam ging. Zij nam in haar vrije tijd zangles bij Bep Ogterop en kreeg in 1962 haar eerste kans door een televisie-optreden. Kort daarop ontstond een jarenlange samenwerking en vriendschap met Ramses Shaffy, in wiens programma's zij zich kon ontplooien. Zij vertegenwoordigde ons land op songfestivals in Knokke en Rio de Janeiro, maakte vele buitenlandse tournees, werkte o.a. met Jacques Brel, Mort Shuman en Rod McKuen, maakte eigen televisieshows, waarvan er één, onder regie van Bob Rooyens, goed was voor de Persprijs op het festival van Montreux) en bracht theaterprogramma's met Louis van Dijk als begeleider.

Ramseshoezen1.PNG Ramseshoezen3.PNG Ramseshoezen10.PNG Ramseshoezen11.PNG Ramseshoezen14.PNG

Er kwamen vele langspeelplaten ("Liesbeth List zingt Theodorakis", "Liesbeth List/Foto", "Samen" met Ramses Shaffy, "Meet Lovely Liesbeth List", "Ramses en Liesbeth Live", "Aznavour Presents Liesbeth List", "Madame Mélancholie", "Liesbeth List zingt Jacques Brel", "Die Blaue Blume", "Two Against the Morning" met Rod McKuen, etc.), waarvan er zeven met goud en twee met platina werden bekroond, en singles ("Pastorale" met Ramses Shaffy, "Kinderen een kwartje", etc.).

Voornaamste tekstschrijvers: Cees Nooteboom (jarenlang haar levensgezel), Ramses Shaffy en Ernst van Altena. Zij werd onderscheiden met een Edison (1970), de Gouden Tulp (1976) en de Zilveren Eend (1978). Naast dit alles werkte zij vanaf 1967 als actrice regelmatig mee aan theater-, film- en tv-produkties.

Op 12 januari 2012 maakt List in een interview met de NOS bekend dat zij stopt met optreden. Haar jubileumtour 40 jaar Liesbeth is meteen haar afscheidstournee. List is moe van het iedere dag in de auto zitten, in de file staan en midden in de nacht thuis komen. Zelf zegt ze hierover: "Mijn privéleven is heilig voor mij. Af en toe wil ik helemaal niets hebben. Zo'n avond in je eentje voor de microfoon is heel erg intensief; op een gegeven ogenblik ben je moe".

In theaterseizoen 2014-2015 zal zij echter weer in de kleine zalen optreden met het programma Tandem. Liesbeth List zingt daarin liederen uit haar uitgebreide repertoire, omlijst met korte humoristische verhalen van en door Annemarie Oster. Twee hartsvriendinnen met gedeelde ervaringen, belevenissen en herinneringen, met aan de vleugel Ton Snijders.

Shaffy Chantant, 1964. Foto: Hans van den Busken.

Ramses Shaffy, Liesbeth List en Loesje Hamel in Shaffy Chantant, 1964. Aan de vleugel: Polo de Haas. Foto: Hans van den Busken. Collectie TIN.

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd.

Idem de voorstellingen met een choreografie van haar

Idem de voorstellingen in een regie van haar

Idem de voorstellingen waarvoor zij geregistreerd werd als producent

Prijzen

  • Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw (2002)
  • Ridder in Franse Legioen van Eer (2005)
  • NPO Radio 5 Ouvre Award
  • Stad Amsterdam, Frans Banninck Cocqpenning (2017)

Externe Links

Bronnen