Portal: Nu Centraal/Thema Oudejaarsconferences (2020)

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Zie Nu Centraal voor het actuele thema.

Centraal Thema: Oudejaarsconferences

Wim Kan

Het einde van dit veelbewogen jaar komt in zicht. Er is veel gebeurd, en er is dus genoeg materiaal om te verwerken in de traditionele oudejaarsconference: een Nederlands fenomeen dat al decennialang bestaat. Daarom heeft de Theaterencyclopedie als laatste thema voor 2020 gekozen voor: 'Oudejaarsconferences'.

De oudejaarsconference is een typisch Nederlandse theatertraditie, waarvan de oorsprong teruggaat tot 1707. Vanaf dat jaar werd het stuk De bruiloft van Kloris en Roosje standaard opgevoerd als nastuk bij de Gijsbreght van Aemstel, die traditioneel rondom Oud & Nieuw werd opgevoerd. In het stuk werd er tijdens de nieuwjaarswens teruggeblikt op het voorgaande jaar, en werd er vooruitgekeken naar wat komen ging. In 1954 was het Wim Kan die voor het eerst een oudejaarsconference hield zoals we deze vandaag de dag kennen. In eerste instantie werd deze uitgezonden op de radio, maar in 1969 introduceerde Seth Gaaikema de conference ook op televisie.[1]

Deze maand staan de oudejaarsconferences van weleer dus centraal op de Theaterencyclopedie. Heb jij kennis die je kan toevoegen over specifieke voorstellingen? Of juist over de makers? Help dan mee door deze informatie toe te voegen! En natuurlijk zijn ook andere aanvullingen meer dan welkom.

Hulp bij het schrijven

Heeft u kennis die u wilt delen op de Theaterencyclopedie, maar heeft u behoefte aan begeleiding? Vindt u het lastig om een foto toe te voegen aan de website, of een tekst te bewerken? Dan helpt de Theaterencyclopedie u graag op weg. Neem bijvoorbeeld een kijkje op de hulppagina's van de website. Mocht u het antwoord daar niet kunnen vinden, neem dan vooral contact op met de redactie. Dan proberen we er samen uit te komen.

Suggesties voor bijdragen

Om u een handje op weg te helpen en te inspireren, staat hieronder een overzicht van pagina's waaraan u zou kunnen meeschrijven.

Personen:

Conferences:


Wilt u informatie toevoegen over iets of iemand die nog geen eigen pagina heeft? Doe het zelf via deze pagina, of neem contact op met de redactie.

Zie ook