Portal: Nu Centraal/Thema Conny Stuart (2020)

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Zie Nu Centraal voor het actuele thema.

Centraal Thema: Conny Stuart

Wim Sonneveld en Conny Stuart in Alleen voor dames. Foto: Fotopersbureau Fellinga. Collectie TIN.

Op 22 augustus 2010 overleed actrice, zangeres en cabaretière Conny Stuart op 96-jarige leeftijd. Nu, tien jaar later, grijpt de Theaterencyclopedie deze gelegenheid aan om deze bijzondere theatermaakster en haar carrière centraal te stellen.

Conny Stuart begon haar carrière als chansonnière, en werkte in de jaren veertig en vijftig veel samen met onder andere Wim Sonneveld en zijn cabaretgezelschap. Vanaf de jaren zestig begon haar musicalcarrière, waarin ze voornamelijk te zien was in de werken van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink, waaronder Heerlijk duurt het langst, En nu naar bed en Wat een planeet. Ze werd daarmee de eerste leading lady van de Nederlandse musical.

De Theaterencyclopedie besteedt komende weken aandacht aan de vele voorstellingen waarin Stuart te zien is geweest en de mensen die een bijzondere band met haar hebben. Heb jij kennis die hierbij absoluut niet mag ontbreken? Help dan mee en voeg deze toe aan de website, of neem contact op met de redactie.

Plakboek Conny Stuart

Trouwens, wist je dat de plakboeken van Conny Stuart zich in de Theatercollectie bevinden? De komende tijd worden deze gedigitaliseerd, zodat ze in de loop van 2021 voor iedereen digitaal te raadplegen zijn.

Hulp bij het schrijven

Heeft u kennis die u wilt delen op de Theaterencyclopedie, maar heeft u behoefte aan begeleiding? Vindt u het lastig om een foto toe te voegen aan de website, of een tekst te bewerken? Dan helpt de Theaterencyclopedie u graag op weg. Neem bijvoorbeeld een kijkje op de hulppagina's van de website. Mocht u het antwoord daar niet kunnen vinden, neem dan vooral contact op met de redactie. Dan proberen we er samen uit te komen.

Suggesties voor bijdragen

Om u een handje op weg te helpen en te inspireren, staat hieronder een overzicht van voorstellingen en personen waarover u zou kunnen schrijven.

Producties

Heerlijk duurt het langst 99748.jpg
En nu naar bed 99812.jpg

Personen

Producenten


Wilt u informatie toevoegen over iets of iemand die nog geen eigen pagina heeft? Doe het zelf via deze pagina, of neem contact op met de redactie.

Zie ook

Eerste publiciteitsfoto van Conny Stuart. ca. 1935. Herkomst: Privécollectie. Conny Stuart, 1950. Foto: Godfried de Groot. Collectie TIN. Conny Stuart, ca. 1950. Foto: Godfried de Groot. Collectie TIN. Conny Stuart. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.