Portal: Nu Centraal/Thema Theater in de Tweede Wereldoorlog (2020)

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Zie Nu Centraal voor het actuele thema.

Centraal Thema: Theater in de Tweede Wereldoorlog

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd en er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Op vele plekken in het land wordt deze gebeurtenis herdacht. De Theaterencyclopedie staat hier graag op haar eigen manier bij stil, en stelt bijzondere makers uit de Tweede Wereldoorlog centraal.

Tijdens de oorlog lag het Nederlands theater niet stil. Makers probeerden op hun eigen manier een weg te vinden om te kunnen blijven optreden. Denk bijvoorbeeld aan Johnny & Jones, die zelfs in Westerbork nog regelmatig optraden, of aan Bob Oosthoek, die in de oorlog ondergedoken zat, maar op die plek clandestiene voorstellingen speelde en duizenden Joden aan valse papieren hielp. Maar ook aan de makers die er juist voor kozen om lid te worden van de Kultuurkamer om zodoende te kunnen blijven spelen.

Heeft u dus kennis over een theatermaker uit de oorlog die absoluut niet mag ontbreken op de Theaterencyclopedie? Deel uw kennis dan snel door deze zelf toe te voegen of contact op te nemen met de redactie.

Hulp bij het schrijven

Heeft u kennis die u wilt delen op de Theaterencyclopedie, maar heeft u behoefte aan begeleiding? Dan helpt de Theaterencyclopedie u graag op weg. Neem bijvoorbeeld een kijkje op de hulppagina's van de website. Mocht u het antwoord daar niet kunnen vinden, neem dan vooral contact op met de redactie. Dan proberen we er samen uit te komen.

Suggesties voor bijdragen

Om u te inspireren aan welke pagina's u bijvoorbeeld informatie zou kunnen toevoegen, volgen hieronder enkele suggesties.

Zie ook