Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De bruiloft van Kloris en Roosje - Dirk Buysero

(Aantal:0)
Repro-t005143.000-1.jpg


Scèneafbeelding De Bruiloft van Kloris en Roosje. Gewassen potloodtekening van Cornelis Troost, 1729. Collectie TIN

AuteurDirk Buysero, Jacob van Rijndorp, Thomas van Malsen
Wereldpremière op19 december 1707
Wereldpremière teAmsterdamse Schouwburg (1664-1772)
Bekijk alleop deze pagina!

Synopsis

Het verhaal gaat over Krelis, een plattelandsjongen, die met zijn vriendinnetje Elsje op weg gaat naar de bruiloft van Kloris en Roosje. Tegelijkertijd zijn de ouders van Kloris, Tomas en Pieternel, druk bezig met de voorbereidingen voor het feest, en het ontvangen van de gasten. Zodra iedereen is gearriveerd, barst het feest los.

Informatie

De bruiloft van Kloris & Roosje is de opvolger van een andere voorstelling van Dirk Buysero, die hij samen met componist Servaas de Koning in 1688 al op de planken bracht: De Vrijadje van Cloris en Roosje. Het succes van dit stuk zorgde ervoor dat er een vervolg werd geschreven, met medewerking van Jacob van Rijndorp. Het is niet bekend waar en wanneer de eerste opvoeringen van De bruiloft van Kloris & Roosje precies hebben plaatsgevonden.
Na een aantal eerdere opvoeringen, kwam het stuk in handen van acteur Thomas van Malsem, die het geschikt maakte om te dienen als naspel na 'de Gijsbreght'.

Sinds 1638 werd in Amsterdam rond de jaarwisseling de Gijsbreght van Aemstel opgevoerd. Om het publiek niet droevig naar huis te sturen na dit treurspel, werd in 1707 voor het eerst de klucht De bruiloft van Kloris & Roosje als nastuk gespeeld. Het stuk werd al snel populair, mede door de toevoeging van de zang- en dansnummers.

De bruiloft van Kloris & Roosje kan gezien worden als de voorloper van de oudejaarsconference; een echt Nederlandse traditie. In het stuk werd de 'nieuwjaarswens' vaak gebruikt om terug te blikken op het afgelopen jaar, en vooruit te kijken naar datgene wat komen ging. De combinatie van 'De Gijsbreght' en 'Kloris & Roosje' vormde tot en met 1968 een vaste waarde op of rond nieuwjaarsdag.

Zie ook: de canontekst over Kloris & Roosje uit de Canon van het Theater in Nederland.

Overzicht titel

Producties met de titel 'De bruiloft van Kloris en Roosje '

...meer

Bronnen