Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Header-canon-van-het-theater.png

Canon van het Theater in Nederland

Zie Tijdlijnen voor een overzicht van de andere tijdlijnen binnen de Theaterencyclopedie.

Over de Canon van het Theater in Nederland

Deze Canon van het Theater in Nederland bevat 49 belangrijke gebeurtenissen uit de Nederlandse theatergeschiedenis. Die gebeurtenissen kunnen van alles zijn: een bijzondere voorstelling, een uitzonderlijke acteursprestatie, maar ook de opening van een gebouw, het begin van een opleiding of de start van een gezelschap. In de bijbehorende teksten wordt het belang van de betreffende gebeurtenis steeds uitgelegd, en wordt hij binnen de context van de Nederlandse theatergeschiedenis geplaatst. Een groot aantal namen, titels en begrippen is van een link voorzien. Een simpele muisklik geeft toegang tot nog veel meer informatie.

De 49 gebeurtenissen zijn in 2011 gekozen in overleg met een twintigtal kenners en vertegenwoordigers van het professionele, Nederlandse theaterveld (zie de colofon). Alle disciplines werden daarbij vertegenwoordigd. De canon bevat dus gebeurtenissen uit en teksten over de geschiedenis van het toneel, de dans en de opera . Maar ook circus, cabaret, musical, poppenspel en bewegingstheater komen aan de orde. Hoe groter het aandeel van de betreffende discipline in de Nederlandse theatergeschiedenis is geweest, hoe vaker hij in de canon voorkomt.

De gekozen gebeurtenissen geven, samen met de vensterteksten, een goed beeld van de hoogtepunten en belangrijke ontwikkelingen in de Nederlandse theatergeschiedenis. Maar natuurlijk is er de realisatie dat het één bepaalde keuze is. Zo zijn de keuzes onder meer gebaseerd of gebeurtenissen op de een of andere manier hun sporen hebben achtergelaten in het actuele theaterlandschap. Daardoor is het zwaartepunt op de naoorlogse periode komen te liggen. Geen abele spelen dus; en geen Ballet de la Paix. Wat dat betreft is dit een Canon van het Nederlands theater, en niet de Canon.

Een uitgebreide weergave van de overwegingen achter en de totstandkoming van de Canon van het Theater in Nederland is opgenomen in Boekman 79 (zomer 2009), pp. 54-58.

Op onderstaande tijdlijn zijn de 49 gebeurtenissen terug te vinden. Daaronder vind je een overzichtslijst.


Edit deze pagina


Klik door naar de gekozen gebeurtenissen

Canon-Theater.jpg


Edit deze pagina