Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamPé Hawinkels
Geboren"Nijmegen" contains an extrinsic dash or other characters that are invalid for a date interpretation.Nijmegen
Nijmegen


Petrus Hermandus Hubertus (Pé) Hawinkels (Hoensbroek, 29 september 1942 - Nijmegen, 16 augustus 1977) was een Nederlandse letterkundige, dichter, (tekst)schrijver en vertaler.

Levensloop

Onder de vele publicaties van Hawinkels bevinden zich naast poëzie en proza ook vertalingen van bijbelboeken en werken van onder meer Friedrich Nietzsche en Thomas Mann. Ook schreef hij talrijke artikelen over jazz- en popmuziek en maakte hij songteksten voor Herman Brood.

Hawinkels stierf aan een hartaanval. Volgens de legende werd hij dood aangetroffen boven een krant waarin het nieuws van het overlijden van Elvis Presley stond vermeld. (Dit is echter onmogelijk: het dode lichaam van Elvis werd op de dag van Hawinkels' overlijden om 14.30 uur lokale tijd ontdekt in Memphis (Tennessee)).

Hij heeft op het Bernardinuscollege in Heerlen gezeten en was actief bij de studentenvereniging Diogenes en bij diverse universiteits- en studentenbladen (Vox Carolina, NUB) in Nijmegen.

Werken

Biografisch:

Externe link

li:Pé Hawinkels

Biografie

Pé Hawinkels overleed in 1977 op 35-jarige leeftijd in zijn woning in Nijmegen. Hawinkels was dichter, proza-schrijver en vertaler. Binnen het Nederlandse toneel was hij bekend als vertaler van een groot aantal stukken, waaronder met name de klassieke Griekse tragedies. In april 1977 ging bij het Publiekstheater in Amsterdam nog een bewerking van zijn hand van "Medea" van Euripides in première en eerder in dat seizoen een vertaling van Schiller's "De Rovers" voor toneelgroep Globe. Ook van andere klassieke schrijvers vertaalde hij werk, met name van Thomas Mann, van Nietsche, van Herman Hesse en E.T.A. Hoffmann. Als dichter debuteerde Pé Hawinkels in 1968 met de bundel "Bosch en Breughel". Vervolgens publiceerde hij poëzie in de uitgaven "Autobiografische flitsen en fratsen" en in "Het uiterlijk van de Rolling Stones". Een paar jaar daarvoor verscheen ook zijn eerste en enige verhalenbundel, onder de titel "Ik hau van Holland". (Bron Nederlands Theaterjaarboek).

Theater/Dans

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen