Mirjam Grote Gansey
Naam | Mirjam Grote Gansey |
---|---|
Geboortedatum | 17 juli 1954 |
Geboorteplaats | Den Haag |
Beroep | Decorontwerper, Scenograaf |
Discipline | Muziektheater, Toneel |
Trefwoorden | Opera |
Website | |
Externe databases: | |
IMDb | |
RKD |
Biografie
De scenografe Mirjam Grote Gansey heeft vele theater-, opera-, dans-, film- en televisieproducties in binnen-en buitenland op haar naam staan. Grote Gansey studeerde Grafisch Vormgeven aan de Kunstacademie Sint Joost te Breda, van 1974 tot 1978. Omdat er in Nederland geen gerichte opleiding bestond, besloot ze zelf de richting van het decorontwerpen op te gaan door in haar stagejaar naar het Rotterdamse RO Theater te gaan. Haar werd aangeraden Jean Marie Fiévez, toen de vaste ontwerper bij het RO, te benaderen. Vervolgens heeft Grote Gansey drie jaar lang met Fiéves samengewerkt, en tevens bijna al zijn maquettes en werktekeningen gemaakt. Daarnaast heeft ze in die periode ook rekwisieten gemaakt en als kleedster gewerkt.
Na drie jaar bij het RO-theater gewerkt te hebben, besloot ze haar eigen decors te gaan ontwerpen en heeft ze bij Stichting FACT in 1981 voor Peter te Nuyl het decor voor de productie Kleist gemaakt. Hierna hebben Grote Gansey en Te Nuyll nog vele malen samengewerkt.
Het eerste 'klassieke' stuk waarvoor Grote Gansey de decors en kostuums ontwierp was Jean Racine's Phèdre. Dit was tevens haar eerste grote zaalproductie. Later volgden Racines Andromaque, Henrik Ibsens Wanneer wij doden ontwaken, Vrouw van de Zee en Spoken, Tjechovs Kersentuin en Drie Zusters, Joost van den Vondels Gijsbrecht van Aemstel, voor Groot en Klein van Botho Strauss en Wachten op Godot van Samuel Beckett. Hedendaagse theaterstukken waarvoor ze de scenografie deed waren onder meer Het Vergeten, De Ondergang van Friesland, the Beauty Queen of Leenane en Eline Vere.
Tot de opera's die Grote Gansey heeft vormgegeven behoren onder andere de wereldpremières van Woutertje Pieterse van Konrad Boehmer, Eréndíra van Klaas de Vries, Creon van Huub Kerstens, Bonifacius van Henk Alkema. Ook werkte ze mee aan Orfeo ed Euridice van Christoph Willibald von Gluck, Mahagonny van Kurt Weill, Der Fliegende Holländer van Richard Wagner en Le Nozze di Figaro van Wolfgang Amadeus Mozart.
Daarnaast was Grote Gansey betrokken bij dansproducties als Kinderjaren, George's Day Out en De Feeks en deed ze art-direction voor verschillende films, waaronder Lise van Guido Henderickx, de Vuurtoren van Pieter Verhoeff en Walden van Lodewijk de Boer en Wilbert Bank. Voor televisie ontwierp ze onder meer twee edities van Zomergasten. Verder ontwierp ze decors voor grote spektakels, zoals voor de opening van het Luxor Theater, Rotterdam, maar ze ontwierp ook theatrale kunstwerken, installaties en entreehallen. Tijdens de Quadriënnale van Praag, een prestigieuze wereldexpositie voor scenografie, ontving zij voor haar werk de Gouden Medaille. De jury prees niet alleen de diepte en helderheid, maar ook de veelzijdigheid van haar werk.
Naast haar decor- en kostuumontwerpen voor theater, film en televisie heeft Grote Gansey gedoceerd aan diverse academies in Nederland en België, aan de masteropleiding scenografie van het Frank Mohr Instituut. Ook doet zij advies- en bestuurswerk (onder meer adviesraad van het Kameroperahuis, commissies voor theater en jury's voor scenografie, Raad van Toezicht van het Platform Scenography).
Werkwijze
Grote Gansey gaat complementair te werk - naar eigen zeggen een werkwijze waarbij regie, spel, muziek en vormgeving compleet met elkaar integreren, en het decor niet louter een nabootsing is van wat er in de tekst al staat. Haar werk als theatervormgever is altijd verweven met de dramaturgische invalshoek. Haar streven is een ‘beelddramaturgie’ te maken, wat inhoudt dat ze met haar decorontwerp nieuwe lagen in het stuk aanboort. Het is dan ook deel van haar werkproces om een stuk eerst een aantal keer te lezen voordat ze met de regisseur praat en kennis neemt van zijn visie. Daarna begint ze met het maken van de eerste schetsen en maquettes.
Haar decors worden wel ‘mede-acteurs’ genoemd. Dat wil zeggen dat het decor de acteurs en de regisseur beïnvloedt, maar nooit op de voorgrond treedt. Van belang is het dat het een eenheid vormt met de regie, het licht, geluid et cetera. Haar streven is dat op deze manier de aandacht van het publiek ‘niet verbrokkeld wordt, maar juist leidt naar het stuk zelf’.
Verschillende door Grote Gansey ontworpen / gemaakte maquettes en kostuums bevinden zich in de Theatercollectie van de Universiteit van Amsterdam.
Theater CV
Mirjam Grote Gansey heeft bijgedragen aan 71 productie(s).
Mirjam Grote Gansey heeft gewerkt in de volgende functies:
- IsVervaardigdDoor - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Decor - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Kostuums - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Mirjam Grote Gansey heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:
NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.
Fotografie door Mirjam Grote Gansey
Er zijn 4 foto's die zijn gemaakt door Mirjam Grote Gansey beschikbaar op de TheaterEncyclopedie:
Externe links
Bronnen
- Website Mirjam Grote Gansey
- Interview met - en CV van Mirjam Grote Gansey (Theatercollectie Allard Pierson, Archief Mirjam Grote Gansey, 200000493.205)
- Productiedatabase