In verband met websiteonderhoud is het tussen vrijdag 18 juni 16:00u en (naar verwachting) woensdag 23 juni 11:30u niet mogelijk om bewerkingen te doen op de Theaterencyclopedie. Het bekijken van de websitepagina's blijft wel mogelijk.

Help: Betrokkenen bij realisatie

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
NB: Dit is een beginnetje: deze pagina zal de komende tijd nog verder aangevuld worden! - Bmulckhu (overleg)

Deze pagina geeft uitleg over de gebruikte definities en betekenis van termen in het onderdeel Betrokkenen bij Realisatie van het Formulier:Productie.

Auteurs en makers - Onderdeel 1

Auteur
Onder Auteur wordt, naast de schrijver van Theaterwerk, tevens verstaan de auteursrechthebbende schrijver van het Libretto en/of het Scenario. Zie ook Eigenschap:IsGeschrevenDoor
Bewerking
Vertaling
Liedteksten
Naar ... van
Samenstelling
Muziek
Arrangementen

Auteurs en makers - Onderdeel 2

Regie
Dramaturgie
Choreografie
In de Theaterencyclopedie wordt bij de registratie van de betrokkenen bij de totstandkoming van een voorstelling de term Choreografie veelal gebruikt voor de persoon die verantwoordelijk is voor de choreografie van de voorstelling. Bij dansvoorstellingen betreft dit veelal de primair auteursrechtelijke persoon van de voorstelling. Bij deze term wordt ook de persoon ingevuld die met zijn/haar choreografisch werk heeft bijgedragen aan de betreffende voorstelling, maar niet de primair auteursrechtelijke persoon is. Zie ook Choreografie en Eigenschap:InChoreografieVan.
Mimografie
Instudering
Muzikale leiding
Begeleiding
Productie
Over de exacte invulling van dit veld wordt nog nagedacht; het draait hierbij om de definitie van producent (persoon, vertegenwoordiger van de producent-organisatie) en/of productieleider.
De functie productieleider is in de Nederlandse podiumkunsten eigenlijk een vreemd woord. Het is overgenomen uit de filmindustrie, maar zonder de exacte betekenis/functie, die daar aan de productieleider (production manager) wordt gegeven. De term als functie wordt in de Nederlandse podiumkunsten pas begin jaren 70 voor eerst gebruikt bij een aantal Nederlandse gezelschappen, mede door de grotere stroom van gastoptredens door Amerikaanse gezelschappen en de door Nederlandse producenten overgenomen musicalproducties.

De essentie is dat de Nederlandse productieleider, de organisatie van de uitvoering van de productie voorbereid, faciliteert, of echt soms leiding geeft, al of niet met een kleine of grotere budgetverantwoordelijkheid. Dit alles in opdracht van de vrije producent of directie van het gezelschap. Zie het lemma productieleider en de lijst van productieleiders: Categorie:Productieleider. Zie ook de hier gekoppelde semantische Eigenschap:IsGeproduceerdDoor.

Auteurs en makers - Onderdeel 3

Decor
In de Theaterencyclopedie wordt bij de registratie van de betrokkenen bij de totstandkoming van een voorstelling de term Decor veelal gebruikt voor de primair auteursrechtelijke persoon van het decorontwerp. Voorts worden hier ook mee bedoeld: de assistenten van de deze decorontwerper, soms de decorbouwers en/of de theatertechnicus die verantwoordelijk was voor de opstelling/samenstelling van het decor in de praktijk.
Kostuums
In de Theaterencyclopedie wordt bij de registratie van de betrokkenen bij de totstandkoming van een voorstelling de term Kostuums veelal gebruikt voor de primair auteursrechtelijke persoon van de kostuumontwerpen. Voorts worden hier regelmatig ook bedoeld: de assistenten van de deze kostuumontwerper, soms ook de kostuummakers en/of de personen die verantwoordelijk zijn voor de samenstelling en verzorging van de kostuums in de praktijk.
Grime en kapwerk
Grime
Kapwerk
Maskers
Poppen
Licht
Geluid
Audiovisueelontwerp

Rolverdeling en uitvoerenden - Onderdeel 1

Uitvoerende(n)
Rolverdeling

Uitvoerenden - Onderdeel 2

Uitvoerende spel
Uitvoerende dans
Uitvoerende mime
Uitvoerende stem
Uitvoerende poppenspel
Uitvoerende zang
Presentatie

Uitvoerenden - Onderdeel 3

Dirigent
Muzikale uitvoering

Vastlegging - Onderdeel 1

Fotografie