Dramaturg

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Definitie voor de productiepagina's

In de Theaterencyclopedie wordt bij de registratie van de betrokkenen bij de totstandkoming van een voorstelling de term Dramaturgie gebruikt voor de persoon, de dramaturg, die voornamelijk tijdens het wordingsproces van een voorstelling toeziet op de inhoudelijk lijn van nieuw theaterstuk, afhankelijk wat de in artistiek/creatief opzicht bepalende persoon daarbij nodig heeft.

Achtergrond

In de oorspronkelijke betekenis van het woord dramaturg is schrijver van een toneeltekst. Later is dat breder geworden en is de dramaturg degene die zich bezighoudt met de keuze van een stuk, de eventuele vertaling en/of bewerking en de structuuranalyse.

Tegenwoordig is de dramaturgie van een voorstelling een nog bredere functie. De dramaturg verzamelt alle benodigde achtergrondinformatie, fungeert als sparring partner van de regisseur, choreograaf of andere in artistiek/creatief opzicht bepalende personen en bewaakt tijdens de repetitiefase de artistieke uitgangspunten zoals die van tevoren geformuleerd zijn.
In die laatste hoedanigheid is de dramaturg ‘eerste toeschouwer’ en kan hij zich met alle aspecten van de enscenering bemoeien; spel, vormgeving, muziek etc. Daarnaast is de dramaturg verantwoordelijk voor de communicatie met het publiek, bijvoorbeeld de tekst op de flyer, of een eventuele inleiding bij een voorstelling.
De omvang van zijn/haar werkgebied is afhankelijk van wat de in artistiek/creatief opzicht bepalende persoon de voor de voorstelling nodig heeft, waardoor per theatermaker de precieze rol van de dramaturg verschillen.

Voor een overzicht: Categorie:Dramaturg