De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Bewerker

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Theatervoorstellingen zijn 'spiegels' van de tijd en periode waarin deze gecreëerd worden. De thema's en de verhalen die uitgangspunt voor een theaterstuk vormen zijn echter vaak van alle tijden, zoals haat, liefde, bedrog, medemenselijkheid, afgunst, altruïsme etc.

Theatermakers grijpen vaak terug op deze thema's en verhalen etc. uit het verleden, maar passen het verhaal en de vormgeving zodanig aan dat het deze ook voor eigentijds publiek opnieuw goed herkenbaar zijn. Het oorspronkelijk materiaal, met name geschreven teksten en/of de verhaallijn worden daartoe bewerkt of herschreven. Degene die deze veranderingen in eerste instantie verricht noemt in de theaterwereld bewerker en het resultaat van zijn werk: een bewerking.

Het bewerken van oorspronkelijk materiaal voor theaterstukken kan niet alleen het wijzigen van een tijdsbeeld betreffen, maar ook het verplaatsen van het verhaal, naar een andere situatie en cultuur. Zo wordt het beroemde toneelstuk Romeo en Julia van William Shakespeare, geschreven voor een publiek aan het eind van 16, begin 17e eeuw, tot en met heden ten dagen nog regelmatig bewerkt naar andere milieus, tijden en culturen.

Een bewerker beschikt meestal over historische kennis over de tijd en de theatersituatie waarin het oorspronkelijke materiaal werd geschreven en tevens over hoe dit het best aan een eigentijdse theaterpubliek kan worden gepresenteerd. Veel regisseurs, theatermakers, vormgevers of andere functionarissen in de theaterwereld zijn daarom vaak tevens de bewerkers.