Geluidsontwerper

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


In de podiumkunsten noemt men een geluidsontwerper degene die als lid van het creatief team door middel van het gebruik van geluid mede het dramaturgische toneelbeeld bepaald, in de vorm van mechanisch of digitaal voortgebrachte muziek en geluidseffecten e.d.

Gezien de specifiek fysieke aspecten van geluid en de wijze waarop mensen geluid waarnemen, afhankelijk van de plaats en omstandigheden die men in de toeschouwersruimte inneemt, is het ook de taak van de geluidsontwerper door middel van of met behulp van elektroakoestische middelen te zorgen dat het geluidsbeeld voor alle toeschouwers, maar ook de optredenden zelf waargenomen en beleefd kan worden zoals in de regie bedoeld.

Een geluidsontwerper dient daartoe gedegen kennis te hebben van de fysieke eigenschappen van geluid en de technische installaties die beschikbaar zijn om gewenste geluiden te produceren en dient zelf over een zodanig gehoor te beschikken en de vaardigheid om alle versterkte of te gebruiken geluidseffecten zodanig te mixen (mengen) dat het gewenste totaal geluidsbeeld wordt gerealiseerd. Deze vaardigheden komt men ook tegen bij diverse in geluid gespecialiseerde theatertechnici. Een geluidsontwerper zal daarbij ook de artistieke inhoudelijk kennis hebben met betrekking tot de muzieksoorten die worden gebruikt en van de podiumkunst-dicipline waarvoor hij werkt, zodanig dat hij met zijn voorstellen een artistiek dramaturgische bijdrage levert aan het totaal van de productie.

De functie van geluidsontwerper is ontstaan in met name de Angels-Saksische theatertraditie, in relatie met de zich tegelijk ontwikkelende filmindustrie, toen in de eerste helft van de twintigste eeuw, de technische mogelijkheden t.a.v. het manipuleren van geluid groter werden en aantal podiumkunstdisciplines, zoals de musical, cabaret en show-optredens e.d., alleen met elektro-akoestisch versterkt geluid konden bestaan.

De geluidsontwerper kan ook een rol spelen, bij de registratie van het geluid (en beeld) van een voorstelling op een of andere geluidsdrager. Dit wordt echter gezien als een apart specialisme.

Zie voor een overzicht van personen die aangemerkt worden als geluidsontwerper: Categorie:geluidsontwerper