Choreografie

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

<type>thesau</type><id>133</id>

Met het begrip choreografie duidt men tegenwoordig in de ballet- en moderne danswereld de compositie van een dansstuk aan. Een choreograaf geeft daarin doorgaans vorm aan zijn idée, thema of verhaal door het aantal en de soort (niveau) dansers, de sequenties van bewegingen, de te gebruiken muziek en de soort van theatervormgeving te bepalen. Het maken van een choreografie is daarmee enigszins te vergelijken met zowel het componeren van een muziekstuk als het regisseren van een toneelstuk, tezamen.

Alhoewel de letterlijke betekenis van het woord choreografie dansschrift is, ontwerpen choreografen in de praktijk hun choreografieën meestal niet op papier, maar ontstaan deze samen met de dansers tijdens de repetities. Met name in de eigentijdse moderne dans, zijn de dansers vaak medebepalend voor de uiteindelijke choreografie. Sinds de ontwikkeling van dansschrift systemen zoals Labanotation en Benesh notatie kunnen choreografieën wel schriftelijk worden vastgelegd, naast film- en video registraties van een uiteindelijk resultaat.

Het begrip choreografie wordt voorts gebruikt in allerlei andere vormen van presentaties voor een publiek waarin enige vorm van dans of bewegingen gearrangeerd zijn, al of niet als onderdeel van een andere podiumkunst discipline, show, in de sportwereld of evenement. Zo wordt dit begrip ook gebruikt in de wereld van de ball-room, ijs-shows, taptoe’s, schoonzwemmen en zelfs gearrangeerde bewegingen van objecten en zelfs in video-games.


Voor een overzicht zie: Categorie:Choreografie