Muziek

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Definitie voor de productiepagina's

In de Theaterencyclopedie wordt bij de registratie van de betrokkenen bij de totstandkoming van een voorstelling de term Muziek gebruikt om de componist van de muziek die in de voorstelling te horen is, aan te duiden. Dit kan zowel de componist betreffen van de specifiek voor deze productie geschreven muziek, als de componist van al eerder uitgebrachte muziek die in de voorstelling is verwerkt.

Achtergrond

Muziek of toonkunst is de kunstzinnige schikking en combinatie van de klanken van muziekinstrumenten en de menselijke stem. Zie verder Wikipedia.

In de Cultuur is muziek een zelfstandige kunst- en/of uitingsvorm (popmuziek, klassieke muziek, etc.), maar het kan ook een onderdeel vormen van voorstellingen in verschillende theatervormen. Bij theatervormen als opera, operette en musical speelt muziek een hoofdrol: veelal (niet altijd) wordt er speciaal voor deze theatervormen muziek gecomponeerd. Ook voorstellingen die niet onder een van deze noemers vallen, maken gebruik van muziek als onderdeel van de dramaturgie. Dit kan bestaande muziek zijn of speciaal gecomponeerde muziek. De muziek kan door levende musici of via allerlei geluidsdragers ten gehore worden gebracht.

In de discipline dans is muziek doorgaans de basis voor een choreografie. De muziek kan speciaal en in samenwerking met de choreograaf gecomponeerd zijn, door levende musici of ensembles tijdens de voorstelling ten gehore worden gebracht of door tevoren op geluidsdragers opgenomen uitvoeringen worden afgespeeld.

Voor een overzicht: Categorie:Muziek