Samensteller

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Definitie voor de productiepagina's

In de Theaterencyclopedie wordt bij de registratie van de betrokkenen bij de totstandkoming van een voorstelling de term Samenstelling gebruikt. Deze verwijst naar het werk van de persoon die een nieuwe voorstelling samenstelt op basis van delen of stukken van eerder uitgebrachte voorstellingen, al of niet aangevuld met nieuwe of verbindende stukken.


De functieaanduiding van deze persoon is Samensteller; deze is soms zelf een van gezichtsbepalende betrokkenen, zoals regisseur, dramaturg, componist of choreograaf. Het kan ook een persoon zijn die specifiek alleen de keuzes maakt van de samenstellende delen en stukken en die daarmee het concept en de artistieke kern van de voorstelling bepaalt.

Achtergrond

Het samenstellen van voorstellingen uit delen en stukken van eerder in première gebrachte voorstellingen is al bekend sinds het ontstaan van de Westerse podiumkunsten.

In de recente theatergeschiedenis komen samengestelde voorstellingen vooral voor bij diverse amusementsvormen zoals revue, variété, cabaret, Kleinkunst en circus, maar ook in de andere theaterdisciplines. Men spreekt dan vaak van een Spectacle Coupé of Concert. Zo kan een eind-voorstelling van een studenten van een theater-, dans- of muziekopleiding, bestaan uit scènes verschillende bestaande werken, waarin elke student zich op z'n best kan profileren.

In de toneelwereld kan men Gerardjan Rijnders die in 1993 in Nederland het begrip Montagevoorstelling introduceerde, waarbij heterogene elementen gecombineerd worden tot nieuwe, zien als de samensteller, wat dan samenvalt met het begrip auteur en regisseur.

In de danswereld is het bijna standaard dat een voorstelling samengesteld wordt uit meerdere werken, vaak van een en dezelfde choreograaf, maar net zo vaak met werk van verschillende choreografen door de artistieke leiding van een gezelschap. Hierbij is het niet gebruikelijk de samensteller apart te benoemen.
In de klassieke balletwereld komt men voorts regelmatig voorstellingen tegen die benoemd worden als Gala en die bestaan uit korte fragmenten van bekende werken, ter opening van het seizoen of viering van bijzondere gebeurtenissen.

Voorstellingen