De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Grimeur

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


De vakbekwame persoon die met allerlei hulpmiddelen het fysieke uiterlijk van gezicht en andere, voor een publiek, zichtbare lichaamsdelen van een optredende podiumkunstenaar zodanig weet te veranderen dat het uiterlijk geloofwaardig past bij de rol die hij/zij moet verbeelden, wordt grimeur genoemd. Het vak zelf wordt grimeren, schminken of naar de Engelse naam make-up genoemd.

De hedendaagse grimeur kan voor zijn werk gebruik maken van speciaal voor gebruik in het theater, de film en televisie ontwikkelde make-up producten en voorts van allerlei pruiken, haarwerken zoals snorren, baarden, kale koppen etc. alsmede protheses waarmee de kaken, de neus, de slapen en andere delen van het lichaam van uiterlijk en omvang kunnen worden veranderd. De grimeur is in staat daarvoor zelf de benodigde prothesen te maken en bezit vaardigheden om als een goede kapper ook het eigen haar van een podiumkunstenaar naar de eisen van een bepaalde rol te modelleren. Men duidt het vak van grimeur daarom soms ook aan met de dubbele aanduiding: kapper/grimeur.

Het vak van de grimeur heeft door de hoge eisen die film en televsie aan de geloofwaardigheid, de laatste vijftig jaar een enorme ontwikkeling en verfijning doorgemaakt naar zo naturalistisch mogelijk. Daarvan is ook sprak in het theater, door een veel sterkere en adequate belichting. Vanwege een veel zwakkere belichting n het verleden was het juist nodig de grime sterk te overdrijven om het karakter van een gezicht te kunnen overbrengen naar de toeschouwer,

Voor een overzicht van personen die aangeduid worden als grimeur: zie Grimeur