Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Marius Petipa' moeder Victorine Grasseau was een bekende tragedie actrice en dramadocente. Marius' vader Jean Petipa was een balletdanser, choreograaf en docent. In de periode dat Marius geboren werd, werkte zijn vader als hoofddanser in de L'Opéra de Marseille om later gepromoveerd te worden tot hoofdchoreograaf van de Opéra de Marseille. De jonge Marius reisde heel Europa door, met zijn ouders. Toen Marius zes jaar oud was, leefden zijn ouders in Brussel. Zijn vader was aangesteld als Maître de Ballet en Hoofddanser in de Koninklijke Muntschouwburg. Later zou Jean Petipa een van de medeoprichters worden van het Conservatorium voor dans in Brussel. Marius volgde zijn opleiding in het College van Brussel, terzelfder tijd volgde hij aan het Brussels Conservatorium muziek en leerde er viool spelen.

Marius debuteerde in 1827 op negenjarige leeftijd in een productie van zijn vader, La Dansomani naar het werk van Pierre Gardel, hij vertolkte de rol van de juveniele Savoyard.

De Belgische Revolutie in 1830 zorgde ervoor dat Jean Petipa zonder werk kwam te zitten, waardoor de familie Petipa voor enkele jaren verplicht in armoede leefde. De Petipa's verhuisden in 1841 naar Bordeaux (Frankrijk), waar Marius' vader werk gevonden had in het Grand Théâtre de Bordeaux als Maître de Ballet. Hier vervolledigde Marius niet enkel zijn academische opleiding, maar ook zijn balletstudie, onder leiding van Auguste Vestris. In 1838, op twintigjarige leeftijd, werd hij aangenomen als eerste danser bij het Ballet de Nantes in Nantes. Het was tijdens zijn aanstelling in Nantes dat de jonge Marius zijn geluk probeerde in de choreografie, met het uitproberen van een serie balletopvoeringen in één bedrijf.

In 1839 vergezelde de eenentwintigjarige Marius zijn vader naar de Verenigde Staten op tournee samen met een groep dansers. De tournee draaide uit op een complete ramp, toen bleek dat de manager van de tournee al het entreegeld gestolen had. Tot het fiasco droeg ook bij dat veel Amerikanen nog nooit van ballet gehoord hadden, zodat het op een boegeroep werd onthaald in het a-culturele Amerika van toen. Bij de terugkeer in Frankrijk maakte Marius gebruik van een stop van de boot in Parijs. Hij besloot om in deze stad te blijven en niet terug te gaan naar Nantes. In 1840 maakte hij zijn debuut als danser bij het beroemde Comedie Français; tijdens dat optreden was hij de danspartner van de legendarische ballerina Carlotta Grisi in een benefiet gehouden voor de actrice Rachel. Hij trad ook op in het Théâtre Imperial de L'Opera, waar zijn broer Lucien Petipa aangesteld was als eerste danser.

Bordeaux

In 1841 werd Marius eerste danser bij het ballet van het Grand Théâtre de Bordeaux. Ondertussen studeerde hij verder ballet bij Auguste Vestris, hij vertolkt er diverse hoofdrollen. Tijdens zijn werk in het Grand Théâtre werd niet enkel zijn kunnen als balletdanser gevierd maar ook zijn succes als (dans) partner van de beroemde ballerina Carlotta Grisi in La Péri. Over deze vertolking zou nog jaren gesproken worden, in het bijzonder het acrobatische vangtalent van de ballerina, dat het publiek met stomheid sloeg. In Bordeaux begon Marius ook zijn eigen producties uit te breiden, en deze werden met een enorm respect onthaald: La Jolie Bordelaise, La Vendange.

Madrid

In 1843 kreeg Marius de hoofdrol aangeboden in het Koninklijk Theater van Madrid, Spanje, waar hij gedurende drie jaar een accurate kennis zal opdoen in traditionele Spaanse dans. Marius produceerde er nieuwe werken die meestal typisch Spaanse thema's bevatte: Carmen et Son Toréro, La Perle de Sevilla, L'Avonture d'une Fille de Madrid, La Fleur de Granada. In 1846 begon hij een liefdesrelatie met de vrouw van markies de Chateaubriand, een prominent lid van de Franse ambassade. Toen de markies over de relatie hoorde daagde hij Marius uit tot een duel, Marius ontvluchte Spanje, en zou nooit meer wederkeren. Hij trok daarop naar Parijs en vestigde zich daar gedurende een korte periode. Tijdens zijn kort verblijf werkte hij in het Ballet de l' Opéra de Paris, waar hij de danspartner was van Thérése Elssler, zus van Fanny Elssler.

Sint-Petersburg, Rusland

Vroege Carrière

Marius aanvaarde de aanstelling van eerste danser in het Imperial Ballet Sint-Petersburg, Rusland, de vacature kwam vrij na het vertrek van de Franse danser Emile Gredlu. Op 24 mei 1847 arriveerde de negenentwintig-jarige Marius in Sint-Petersburg. Waarschijnlijk veranderde hij zijn naam Victor Marius Alphonse naar Marius Ivanovich toen hij zich bekeerde naar de orthodoxie.

Op 26 september 1847 maakte Marius zijn debuut in de balletproductie van Paquita in de rol van 'Lucien d'Hervilli' naar instructie van choreograaf, Joseph Mazilier, aan de zijde van balletdanser Frédéric Malevergne. Op 10 februari 1848 presenteerde Marius samen met zijn vader die hem kort na zijn aankomst in Rusland was achterna gereisd, de ballet productie Les Diable Amoureux onder de titel Santanella Marius vertolkte de hoofdrol van 'Fabio' in het stuk van Maziliier.

Tegen de tijd dat Marius in Sint-Petersburg aankwam, was de kwaliteit van de producties in het Imperial Ballet sterk verminderd, door het vertrek van de beroemde Marie Taglioni, die aangesteld was in het Imperial als gastballerina. Door de productie van Paquita en Santenella in het Imperial, oogstte het Imperial een hele boel positieve commentaren, iets wat ze in jaren niet meer te beurt was gevallen. December 1849 Marius presenteerde een eigen originele volledige ballet productie op het toneel met Leda, het Zwitserse Melkmeisje. De productie zou de eerste en laatste originele productie van Marius worden in het Imperial gedurende zes jaar, door dat zijn verplichtingen als danser eerste prioriteit zou krijgen, in plaats van dat van een spelende choreograaf.

In de winter van 1849 komt de bekende Franse balletmeester Jules Perrot aan in Sint-Petersburg, nadat hij de vacante plaats had aanvaard als 'Maître de Ballet', en in zijn kielzorg sleepte hij de Italiaanse componist Cesare Pugni mee, die aangesteld werd als 'Hoofd Imperial Ballet Componist'. Een meerderheid van de werken die Perrot op het toneel zal brengen in Sint-Petersburg zijn hernieuwde versies van ballet uitvoeringen die hij geproduceerd heeft met componist Pugni in Londen. Marius speelde de mannelijke hoofdrol in elke ballet uitvoering van Perrot (de rollen waar Perrot niet zelf de hoofdrol in vertolkt), Marius assisteerde Perrot ook, in de uitvoering en opmaak van het stuk. Zo leerde Marius heel veel over choreografie.

Marius en Gezin

In 1850 werd er een eerste zoon geboren in het gezin Petipa, genaamd Marius Mariusovich Petipa (1850-1919) zijn moeder Marié Thérése Bourdin, met wie Marius Sr. een kort avontuurtje beleefde, overleed amper vijf jaar later. In 1854 huwde Marius de ballerina Mariia Surovshchikova-Petipa en samen kregen ze drie kinderen: Marie Mariusova Petipa (1857-1930); Jean Mariusovich Petipa (1859-1971);

Na Zes Jaar Terug Een Origineel Werk van Marius

Op 9 januari 1855 stelde Marius zijn tweede originele ballet voor na een periode van zes jaar. Het stuk noemde The Star of Granada, voorwaar hij voor de eerste maal zal samenwerken met de componist Pugni. Het stuk werd opgevoerd in het Mikhailovsky Theatre in Sint-Petersburg. Het zal ruim twee jaar duren voor Marius zijn volgende werk zal presenteren, ontstaan speciaal in opdracht voor een gala in het Peterhof. Op 8 oktober 1857 presenteerde hij zijn nieuw werk The Rose, the Violin, and The Butterfly. Het blijkt een heel erg succesvol stuk te zijn, doch de productie werd toegeschreven aan Perrot.

Marius en echtgenote op de planken

Op 23 april 1859 werkte Marius aan een werk dat de Parisian Market zou gaan noemen, op muziek van de Italiaan Pugni, zijn vrouw vertolkt in dit stuk de hoofdrol van 'Lizetta'. Dit ballet was een groot succes, zo groot zelfs dat Marius twee jaar later uitgenodigd werd om in Parijs in het Academy Royale de Musique om het stuk onder de titel Les Marché des Innocénts daar ook op te voeren, met zijn vrouw wederom in de hoofdrol.

Danser op Pensioen

In 1860 gaat Perrot terug naar zijn geboorteland Frankrijk en keert hij niet meer terug naar Rusland. Marius hoopt dat hij 'Maître de Ballet' kan worden, en choreografie was een logisch alternatief voor het dansen voor de nu eenenveertig-jarige Marius, die op het punt stond te stoppen met dansen. Hij was zeker een beloftevolle choreograaf achter de gordijnen en een goede ontwerper van nieuwe balletten. Maar het mocht niet zo zijn, de baan werd aan de Franse choreograaf Arthur Saint-Léon gegeven, door de directeur van de Imperial theaters Andrei Saburov. Algauw ontstond er een gezonde en productieve competitie tussen Marius en Arthur, waardoor het Imperial Ballet nieuwe hoogtes bereikte, door de jaren 1860 heen. Marius' tien jaar lange ervaring als een assistent van Perrot heeft hem veel bijgebracht.

De Farao's Dochter

Geschiedenis

De Italiaanse ballerina Carolina Rosati was aangenomen als gast ballerina bij het 'Imperial Ballet', en haar contract met de maatschappij naderde zijn einde. Bij het verlaten van Sint-Petersburg, had de ballerina besloten met pensioen te gaan. Door haar contract werd het haar toegestaan om een laatste benefiet optreden te verzorgen in een gloednieuwe productie. Eind 1861 verzoekt ze de directeur van de 'Imperial' Saburov dat de voorbereidingen zouden beginnen en wel meteen.

Terwijl hij in Parijs bezig was met zijn Persian Market ontvangt hij het volledige uitgewerkte scenario van de dramaturg Jules-Henri Vernoy de Saint Georges voor een ballet getiteld The Pharaoh's Daughter. Marius besliste dat dit scenario geplaatst in het exotisch oude Egypte perfect zou zijn voor de effectieve productie waar Rosati zo naar verlangde. In deze tijd is Europa gefascineerd met alle dingen gaande van kunst, tot cultuur van de oude Egyptische farao's, en Marius was ervan overtuigd dat een ballet met dit thema een groot succes zou zijn.

Het werken in sneltempo

Marius begon onmiddellijk aan het stuk te werken, samen met de componist Pugni, die de melodie voor zijn stuk schreef, en getuigen is van de verbluffende snelheid, en manier van werken, dat Marius aan de dag legt. Op 18 januari 1862 gaat de The Pharaoh's Daughter in première. Het stuk behaalde een ongekend succes, het werk overtrof de geldende smaak van die tijd. Een stuk zo exotisch had men lang niet meer gezien, op het podium van het 'Imperial Theatre'. Het werk groeide uit tot het meest populaire ballet in het gehele repertoire, tegen februari 1903 was het stuk maar liefst 203 keer opgevoerd. De grote verdienste en het succes van Marius Petipa, brengt hem de promotie van balletmeester. Het enige obstakel voor een verdere promotie blijkt het contract te zijn van Saint-Léon dat bepaalt dat Saint-Léon de enige Maître de Ballet is, en hem (Petipa) verhinderd om Maître de Ballet te worden.

Petipa's Don Quichotte

Don Ouichotte werd gemaakt met de bedoeling het op te voeren in het Bolsjojtheater te Moskou. Het werd het eerste ballet waarin Marius zou samenwerken met de Tsjechische componist Léon Minkus.

Maître de Ballet van het Imperial Ballet

In 1868 presenteerde Marius het exotische balletstuk Le Roi Candaule, het stuk werd zoals gebruikelijk op de meeslepende muziek van Pugni geplaatst, werd een groot succes, en zou oude records gaan breken in het theater. In 1869 verliep ook het contract van Saint-Léon. Het floppen van zijn twee meest recentelijk balletten Les Poisson Doré van 1866 is een balletadaptatie van Alexander Pushkin gedicht uit 1885 The Tale of the Fishermen and the Fish, en zijn uit 1869 Le Lys, waren de rechtstreekse oorzaak dat het gedelegeerde bestuur van de Royal Opera ertoe besluit zijn contract niet meer te vernieuwen. Saint-Léon sterft aan een hartaanval terwijl hij op een divan zit in het café, tegenover het operahuis op (2 september 1870), niet lang voor het overlijden van Saint-Léon overleed ook de componist Pugni, Marius zijn hoofdcomponist, op 26 januari van datzelfde jaar.

Marius werd benoemd als maître de ballet in 1869, en koos Léon Minkus als zijn hoofdcomponist. Voor de verdere 19de eeuw zal Marius het ballet van St-Petersburg verder transformeren, door zijn 'Grand Ballet Spectacles', en terloops het opnieuw definiëren van het pure dans element in het ballet. Zijn op een meesterlijke manier gecomponeerde ensembles, Grand pas variaties, en incidentele dansen, vereiste de meest perfecte technieken, van zijn dansers.

In 1875 gingen Marius Petipa en zijn vrouw Mariia Surovshchikova/Petipa uit elkaar, wat later in 1882 zal zij sterven aan de Pokken, in Pyatigorsk. In 1876 huwde Marius Petipa de ballerina Lyubov Savitskaya die voor het huwelijk bevallen was van hun eerste dochter. Uit dit huwelijk zullen zes kinderen komen.

Hoewel Marius goed zijn kost verdiende door een aanzienlijk loon bij het Imperial Ballet was Marius niet rijk, en leefde heel strikt, hij was er niet de persoon naar die heel lichtzinnig met geld omgaat. Hij hield er een heel strenge boekhouding op na wat de inkomsten en de uitgaven waren in het Petipa gezin. Hoewel hij de knip op de geldbeugel hield kan men niet zeggen dat hij een waarlijk vrek was, hij stond zich wel een extraatje toe als het op het verwennen van zijn kinderen en kleinkinderen ging.

1877 is het jaar voor Marius waarin hij opnieuw een meesterwerk presenteert La Bajadère dat zich afspeelt in een exotisch India. Het zal een werk worden dat de tand des tijd overleefd en heel goed blijkt mee te gaan in de moderne tijd. Het stuk ging in première op 23 januari 1877. Het stuk bevat Marius Petipa's meesterlijk gechoreografeerd Grand Pas Classique. Wat later het Romantisch ballet zal noemen en wat we nu kennen als Klassiek Ballet.

Oude Werken Vanuit Het Stof, Terug Op De Bühne.

In de vroege 1880 jaren gebruikte Marius steeds vaker oudere balletten die hij dan vernieuwde of aanpaste, vele van deze werken waren al verdwenen van de Europese podia. Onder de werken die Marius Petipa nieuw leven inblies zijn verschillende werken van Maziliers.

De nieuwe directeur van het Imperial Theatre

In 1881, benoemde de nieuwe tsaar Alexander III, Ivan Vsevolozhsky tot nieuwe directeur van het Imperial Theatre in Sint-Petersburg. Een zeer gecultiveerd en zachtaardig, aristocraat. De relatie tussen Ivan Vsevolozhsky en Marius Petipa zal uitgroeien tot een van de beste vriendschappen. In 1886 beveelt de nieuwe directeur prompt een inspectie van de gebouwen, en stuurt hij architecten op het Bolsjoitheater af om de staat van het gebouw te onderzoeken. De architecten komen tot het besluit dat het gebouw onveilig is. In plaats van miljoenen roebels te investeren in de renovatie van het gebouw, verhuisde Vsevolozhsky beider ballet en opera naar het Mariinskytheater.

De gouden tijd voor Marius Petipa van het Imperial Ballet

De balletten van Marius Petipa zijn kenmerkend groots en duur aan materiaal en personeel, het zijn ware spektakels, die enkel opgevoerd konden worden in de Russische ballethuizen, die op dat moment de rijkste en toonaangevendste waren in heel Europa. Uit de schatkist van de Tsaar spendeerde men meer dan 10.000.000 roebel aan het ballet en de opera, en de balletschool. Met deze immense subsidie kon Petipa elk seizoen een nieuw ballet in elkaar steken, alsook herwaarderingen van oude ballet producties doen, het op poten zetten van dans stukken in een Opera, en de voorbereidingen van verscheidene gala's en feestelijkheden aan het hof van de Tsaar.

In 1894 werd de ballerina Mathilde Kschessinskaya 'Prima Ballerina' genoemd van het Imperial Theatre, tweede in rang van Legnani, en hoewel ze uiteindelijk de titel 'Prima Ballerina Assoluta' kreeg was het Pierina Legnani die de lieveling en muze was van Marius Petipa, en bijna alle hoofdrollen van de balletten die Marius nog maakte voor de rest van zijn carrière bij het Imperial Theatre gingen intergraal naar Pierina Legnani. Onder hen het stuk Raymonda in 1898 en Les Ruses d'Amour in 1900. De hoofdrol van zijn opgepoetste oude balletproducties was meestal voor rekening van Mathilde Kschessinskaya; zij danste onder andere de hernieuwde versie van zijn de farao's dochter en Esmeralda.

Gedurende 1893-1894 keerde Petipa terug naar de choreografie herstellend van zijn ziekte, met zijn eerste compleet nieuwe productie sinds de Schone Slaapster. Het stuk The awakening of Flora werd speciaal geschreven voor het huwelijk van Tsaar Alexander III zijn dochter Groot Hertogin Xenia met Groot Hertog Alexander Michajlovitsj te Peterhof. Het korte werk werd onthaald als een meesterstuk.

Eerbetoon aan een meester

In 1893 sterft Tchaikovsky. Ter herinnering wordt er in februari 1894 een eerbetoon geleverd aan de meester in de vorm van een concert. Men besluit om Tchaikovski te eren met een opvoering van het Zwanenmeer. Het werk werd voor het eerst geproduceerd in Moskou, maar het bleek toen niet succesvol te zijn. De beslissing was gevallen dat het werk vernieuwd zou worden voor het komende balletseizoen van 1894-1895. Lev Ivanov zou de scène met de zwanen voor zijn rekening nemen (bedrijf 1, scène 2, en bedrijf 2 en 4); Marius zou al het andere werk onder zijn hoede nemen. (bedrijf 1, scène 1 en 2) Ricardo Drigo zal de revisie doen van het stuk van 1877, naar aanleiding van Marius Petipa's instructies hieromtrent. En Tchaikovsky's broer Modest zal de balletscènes onderhanden nemen. Het vernieuwde stuk ging in première op 15 januari 1895, met Legnani in de dubbele rol van Odette/Odile, het was een groot succes. In de versie van Petipa en Ivanov zal het Zwanenmeer een van de grootste balletten worden in het klassieke balletrepertoire.

Einde van de 19de Eeuw

Marius zal voor het grootste deel van het einde van de 19de eeuw zijn tijd en energie steken in het vernieuwen van oude balletproducties, in een poging zo zijn choreografisch werk te doen overleven. De werken die hij vernieuwde zijn onder meer zijn eigen Farao's Dochter met Kschessinskaya in de hoofdrol. Het is ook in deze periode dat Marius Petipa meer bepaalt op (4 mei 1896) naar aanleiding van de kroning van de nieuwe tsaar Nikolaas II en zijn vrouw Tsarina Alexandra Fjodorovna in het (Kremlin, Moskou) dat bij de feestelijkheden drie dagen later in het Bolshoi Theatre, Marius Petipa een nieuw ballet presenteerde; een één bedrijf ballet, op de muziek van Riccardo Drigo, het stuk noemde Le Perle. Wat bleek een succes te zijn.

Op 7 januari 1898 presenteerde de nu tachtig jaar oude Petipa een nieuw meesterwerk, Raymonda, spelend in Hongarije tijdens de Middeleeuwen, met de muziek van Alexander Glazunov. De première was een succes. Marius Petipa presenteerde op (10 februari 1900) zijn laatste ballet in het Hermitage Theatre, het desbetreffende stuk noemde Harlekinade. De muziek werd verzorgd door Drigo, en het muziekstuk zal later zeer bekend zijn in verschillende in het repertoire van de viool muziek (Notturno d'amour-Serenade, en Valse Bluette). Het zou de laatste flits zijn dat men kon waarnemen van Marius Petipa's geniale choreografie.

Laatste jaren bij het Imperial Ballet

In tegenstelling tot zijn grote successen bij het Imperial Ballet waren de laatste jaren van Marius Petipa, alles behalve gemakkelijk, Petipa leed bijna iedere dag aan een constante pijn, door zijn ernstige huidaandoening (eczeem). Terwijl er zich nieuwe balletvormen in het ballet voordeden, die ook op groot succes onthaalt werden in het begin van de 20e eeuw, gaat de kunst die Petipa aanhangt -strikt conventioneel klassiek ballet- aan populariteit achteruit. Dit samen met een moeilijke werkrelatie met de nieuwe directeur van het Imperial Ballet Vladmir Telyakovsky die aangesteld was in 1901 diende als een katalysator voor het einde van Marius Petipa. Vladmir Telyakovsky maakte er geen geheim van dat hij de kunst van Petipa's ballet afschuwelijk vond. De nieuwe directeur was van mening dat het nieuwe ballet stagneerde door toedoen van Petipa, en dat daarom andere en meer jongere balletmeesters een kans verdiende op producties in het Imperial Ballet.

Jong versus oud

In 1903 kwam er een poging van de nieuwe directeur om de oude koning van het ballet Petipa te onttronen door middel van het inhuren van Alexander Gorsky, een 'premier danseur', om een ballet van Petipa (nl. Don Quichotte) op te voeren in een eigen versie. Gorsky had al een contract als balletmeester bij het Boshoi Theater en in 1900 stak hij al een compleet aangepaste versie van Don Quichotte in elkaar; een versie die radicaal het tegenovergestelde was van het origineel van Marius Petipa, hoewel het gebaseerd was op het origineel, voornamelijk wat betreft de dansnummers. Petipa was natuurlijk razend wanneer hij te weten kwam dat de nieuwe versie compleet de oude versie vervangen had en dat men niet eens hem geconsulteerd had omtrent de productie van een ballet dat origineel zijn eigen creatie was. Terwijl hij een repetitie bijwoonde van het vernieuwde stuk dat origineel van hem was, moet Marius in de zaal hebben geroepen 'Wil er eens iemand tegen die jonge heer (Gorsky) zeggen, dat ik nog niet dood ben!'

Om olie op het vuur te gooien, had het Imperial Ballet de jonge regisseur Nikolaas Sergeyev ingehuurd. Sergeyev was doorheen Rusland aan het reizen, terwijl hij verschillende werken van Petipa opvoerde en er heel rijkelijk voor werd betaald, zonder dat de creator van de werken - Petipa - er een cent van zag (auteursrechten). Petipa maakte een armzalige poging om innovatief te zijn met zijn productie van een eenakterballet, Het hart van de Markies (1902). Het stuk bevatte de gewoonlijk te verwachten elementen van Marius Petipa en was niet het vernieuwde dat Marius ervan verwachtte. Het publiek applaudisseerde beleefd voor Marius' pogingen, maar in de pers en bij andere leden van het Imperial Ballet werd het stuk tot op de splinter afgebroken en bespot.

Einde 1902

Einde 1902 begon Marius Petipa aan een herbewerking van het verhaal van Sneeuwwitje en de zeven dwergen. Het stuk zou de magische spiegel heten, de muziek voor het stuk werd verzorgd door de ietwat excentrieke muzikant Arsenii Koreshchenco. Het stuk gaat op 9 februari 1903 in première, in het Mariinsky Theater, voor een select publiek bestaande uit iedereen die belangrijk is in de Imperialfamilie en vele notabelen van Sint-Petersburg. Petipa heeft het volste vertrouwen in deze productie, maar werd mogelijk opzettelijk gesaboteerd door de nieuwe directeur Telyakovsky. De productie werd vanaf de start tegengewerkt door de directeur door middel van de meest bizarre kostuums en een heel bizar decor, dat hij Petipa verplichtte te gebruiken. Toen het doek dan opging en het publiek dit bizarre decor en kostuums zag, brak de zaal uit in hoongelach, gefluit en geroep. Aan de inspanningen van de dansers en Petipa's choreografie kan niets verweten worden, deze was zoals gewoonlijk van hoge kwaliteit.

Marius Petipa Zijn Allerlaatste Ballet

Marius Petipa overlijdt op 14 juli 1910, op 92-jarige leeftijd. Marius Petipa ligt begraven op het Alexander Nevsky Begraafplaats in Sint-Petersburg

Na de speciale herbewerking voor Anna Pavlova, begint Marius Petipa te werken aan wat zijn laatste ballet zal worden: Het rozenknopje en de vlinder op muziek van Riccarde Drigo. En wat volgens de dansers een meesterwerk is. Het werk zou gepresenteerd worden op 23 januari 1904 in het Peterhof, maar Telyakovsky schorste de opvoering abrupt, twee weken voor de première, zonder enige verklaring te geven aan het waarom van de opschorting. Voor Marius Petipa was dit de druppel die de emmer deed overlopen. Na dit incident werd Petipa nog zelden opgemerkt in het Imperial Theater, noch op de Imperial Balletschool waar de repetities gehouden werden. De minister van het Imperial, de aristocraat, baron Fredricks gaf Marius Petipa de titel Balletmeester voor het Leven, en Marius Petipa werd een jaarlijks pensioen uitgekeerd van 9000 roebel.

In zijn dagboek schreef Marius Petipa zijn allerlaatste compositie gedateerd op 17 januari 1905. Het was een variatie voor de ballerina Olga Preobrajenskaya van zijn herbewerking van Paul Taglioni's De reizende danser uit 1849 op de muziek van Pugni. Hij bleef in Sint-Petersburg tot 1907 om tenslotte met zijn familie te verhuizen naar het kuuroord Hoerzoef in de Krim. Jammer is dat Marius Petipa zijn overblijvende jaren doorbrengt als een oude verbitterde man, die constant bang is voor zijn nakende dood. Maar boven alles verlangde hij ernaar om zijn spektakels te creëren voor zijn geliefde Imperial Ballet. In 1907 schreef hij in zijn dagboek: Ik kan stellen dat ik een balletmaatschappij heb gemaakt, vanwaar iedereen zegt: Sint-Petersburg heeft het grootste ballet in heel Europa.


Marius Petipa heeft bijgedragen aan 203 productie(s).

Marius Petipa heeft gewerkt in de volgende functies:


Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Marius Petipa heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:

NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.

Curriculum Vitae Theatrum
Productie Functie Producent Seizoen Premièredatum In choreografie van
"Aurora" pas de deux Choreografie Sadler's Wells Royal Ballet 1947/1948 13 maart 1948 Marius Petipa
Pas de trois Choreografie Sadler's Wells Royal Ballet 1947/1948 18 maart 1948 Marius Petipa, Lev Ivanov
Drie eeuwen danskunst Choreografie Ballet Recital II 1948/1949 12 maart 1949 Marius Petipa, Michel Fokine, Sonia Gaskell
Le lac des cygnes Choreografie Holland Festival 1948/1949 17 juni 1949 Marius Petipa, John Taras, Lev Ivanov
Le lac des cygnes (Act II) Choreografie Metropolitan Ballet of London 1949/1950 26 oktober 1949 Marius Petipa
Het zwanenmeer Choreografie Ballet Recital II 1949/1950 19 november 1949 Marius Petipa
Giselle Choreografie Holland Festival 1949/1950 9 juli 1950 Marius Petipa
The Black Swan Choreografie The American National Ballet Theatre 1950/1951 1 november 1950 Marius Petipa
Les sylphides - Michel Fokine Choreografie The American National Ballet Theatre 1950/1951 1 november 1950 Marius Petipa
Pas de deux Choreografie Holland Festival 1950/1951 18 juni 1951 Marius Petipa
L'oiseau bleu Choreografie Ballet van de Nederlandse Opera 1950/1951 18 juni 1951 Marius Petipa
Doornroosje Choreografie Ballet Recital II 1952/1953 21 september 1952 Marius Petipa
De zwarte zwaan Choreografie Ballet Recital II 1952/1953 21 september 1952 Marius Petipa
Casse-noisette Choreografie Ballet der Lage Landen 1953/1954 19 september 1953 Marius Petipa, Lev Ivanov
De notenkraker Choreografie Ballet der Lage Landen 1953/1954 19 september 1953 Marius Petipa, Lev Ivanov
Le Cygne noir Choreografie Ballet der Lage Landen 1953/1954 5 maart 1954 Marius Petipa
Le lac des cygnes Choreografie Sadler's Wells Royal Ballet 1953/1954 18 juni 1954 Marius Petipa, Lev Ivanov
De blauwe vogel Choreografie Het Nederlands Ballet 1954/1955 24 september 1954 Marius Petipa
Pas de deux, Don Quixote Choreografie Ballet der Lage Landen 1954/1955 11 maart 1955 Marius Petipa
Le lac des cygnes (1e akte), Pas de trois Choreografie Ballet der Lage Landen 1954/1955 21 maart 1955 Marius Petipa
Doornroosje Choreografie Het Nederlands Ballet 1954/1955 2 april 1955 Marius Petipa
Divertissement Choreografie Het Nederlands Ballet 1954/1955 2 april 1955 Marius Petipa
Arlequinade Choreografie Koninklijk Theater Carré, Amsterdam 1954/1955 16 mei 1955 Marius Petipa
Arlequinade Choreografie Grand Ballet du Marquis de Cuevas 1954/1955 16 mei 1955 Marius Petipa
Arlequinade Choreografie Grand Ballet du Marquis de Cuevas 1954/1955 16 mei 1955 Marius Petipa
Het zwanenmeer Choreografie Ballet der Lage Landen 1954/1955 4 juli 1955 Marius Petipa, Jack Carter
The Black Swan Choreografie American Ballet Theatre 1956/1957 9 december 1956 Marius Petipa
Don Quichotte Choreografie American Ballet Theatre 1956/1957 9 december 1956 Marius Petipa
Cygne Noir Choreografie Het Berliner Ballet 1956/1957 26 januari 1957 Marius Petipa
Don Quixote - grand pas de deux Choreografie Holland Festival 1957/1958 24 juni 1958 Marius Petipa
The Black Swan - pas de deux 3e akte Choreografie Holland Festival 1957/1958 30 juni 1958 Marius Petipa
Le Cygne noir Choreografie Grand Ballet du Marquis de Cuevas 1958/1959 28 april 1959 Marius Petipa
Le Cygne noir Choreografie Grand Ballet du Marquis de Cuevas 28 april 1959 Marius Petipa
Spectacle coupé Choreografie De Nederlandsche Opera 1958/1959 5 juni 1959 Marius Petipa
Pas de deux uit Don Quichotte Choreografie Nederlands Dans Theater 1959/1960 5 september 1959 Marius Petipa
L'oiseau bleu (Pas de deux) Choreografie Amsterdams Ballet 1959/1960 17 februari 1960 Marius Petipa
Pas de deux, L'oiseau bleu Choreografie Nederlands Dans Theater 1959/1960 7 april 1960 Marius Petipa
Le lac des cygnes (Pas de trois uit 1e acte) Choreografie Amsterdams Ballet 1959/1960 31 mei 1960 Marius Petipa
De blauwe vogel (pas de deux) Choreografie Bolshoi Ballet 1959/1960 10 juni 1960 Marius Petipa
Swan Lake - pas de deux, Act III, The Black Swan Choreografie Holland Festival 1959/1960 5 juli 1960 Marius Petipa
Swan Lake - pas de deux, Act III, The Black Swan Choreografie Holland Festival 1959/1960 5 juli 1960 Marius Petipa
De notenkraker Choreografie Amsterdams Ballet 1960/1961 21 december 1960 Marius Petipa, Walter Gore, Lev Ivanov
Don Quichotte (Pas de deux) Choreografie 1960/1961 21 december 1960 Marius Petipa
La bayadère Choreografie Het Nederlands Ballet 1960/1961 23 januari 1961 Marius Petipa
Notenkraker Choreografie Het Nationale Ballet 1961/1962 17 september 1961 Marius Petipa, Lev Ivanov
Pas de deux "De zwarte zwaan" (uit de 3e akte van "Het Zwanenmeer") Choreografie Het Nationale Ballet 1961/1962 27 oktober 1961 Marius Petipa
Grand divertissement (uit het ballet "Doornroosje") Choreografie Het Nationale Ballet 1961/1962 20 november 1961 Marius Petipa
La belle au bois dormant Choreografie Grand Ballet du Marquis de Cuevas 1961/1962 6 juni 1962 Marius Petipa
Don Quichotte uit "Paquita" Choreografie Grand Ballet du Marquis de Cuevas 1961/1962 11 juni 1962 Marius Petipa
Don Quichotte uit "Paquita" Choreografie Grand Ballet du Marquis de Cuevas 1961/1962 11 juni 1962 Marius Petipa
Don Quichotte Choreografie Het Nationale Ballet 1985/1986 7 oktober 1963 Marius Petipa, Alexander Gorsky
The Sleeping Beauty - Marius Petipa Choreografie Holland Festival 1963/1964 15 juni 1964 Marius Petipa
La bayadère (4e acte, De Schaduwen) Choreografie Holland Festival 1963/1964 26 juni 1964 Marius Petipa
La bayadère Choreografie Het Nationale Ballet 1963/1964 26 juni 1964 Marius Petipa
Het zwanenmeer (volgens Igor Belski) Choreografie Het Nationale Ballet 1964/1965 12 maart 1965 Marius Petipa, Lev Ivanov
Le corsaire Choreografie Het Nationale Ballet 1965/1966 28 september 1965 Marius Petipa
Le corsaire (pas de deux) Choreografie Het Nationale Ballet 1965/1966 28 september 1965 Marius Petipa
Giselle Choreografie Het Nationale Ballet 1965/1966 15 juni 1966 Marius Petipa
Doornroosje Choreografie Het Nationale Ballet 1967/1968 28 februari 1968 Conrad Drzewiecki, Marius Petipa
Bloemen noch kransen Choreografie Ballet van de XXe Eeuw 1967/1968 29 april 1968 Marius Petipa
Raymonda (derde akte) Choreografie The Royal Ballet 1967/1968 11 juli 1968 Marius Petipa
Don Quichotte - pas de deux Choreografie Holland Festival 1968/1969 9 juli 1969 Marius Petipa
Paquita Choreografie Het Nationale Ballet 1969/1970 14 januari 1970 Marius Petipa, Roland Casenave, Joseph Mazilier
La Bayadère (3e akte) Choreografie Kirov Ballet 1970/1971 7 september 1970 Marius Petipa
The Sleeping Beauty - Marius Petipa Choreografie Het Nationale Ballet 1971/1972 28 maart 1972 Marius Petipa
Doornroosje Choreografie Het Nationale Ballet 1971/1972 28 maart 1972 Marius Petipa, Roland Casenave
Het zwanenmeer Choreografie Het Nationale Ballet 1973/1974 19 december 1973 Marius Petipa, Zarko Prebil, Alexander Gorsky, Lev Ivanov
Giselle Choreografie Het Nationale Ballet Seizoen 1 9 juni 1977 Peter Wright, Marius Petipa
La Bayadère, akte IV (Het koninkrijk van de schimmen) Choreografie Holland Festival 1977/1978 1 juni 1978 Marius Petipa
Don Quixote Choreografie Holland Festival 1978/1979 14 juni 1979 Marius Petipa, Peter Anastos
Le corsaire Choreografie Holland Festival 1978/1979 14 juni 1979 Marius Petipa, Betteann Terell
Le corsaire Choreografie Les Ballets Trockadero de Monte Carlo 1978/1979 14 juni 1979 Marius Petipa, Betteann Terell
The Sleeping Beauty - Marius Petipa Choreografie Het Nationale Ballet 1980/1981 2 juli 1981 Peter Wright, Marius Petipa
The Sleeping Beauty - Marius Petipa Choreografie 1981/1982 19 juni 1982 Peter Wright, Marius Petipa
Romantisch klassiek ballet Choreografie Theater- en Organisatiebureau Jacques Senf 1982/1983 11 september 1982 Peter Wright, Marius Petipa, Han Ebbelaar, Michel Fokine, Jules Perrot, Jean Coralli
De notenkraker Choreografie Roemeens Staatsballet Fantasio 1984/1985 13 december 1984 Marius Petipa, Oleg Danovski
Don Quichotte Choreografie Balletgala 1984/1985 5 maart 1985 Marius Petipa
The Sleeping Beauty - Marius Petipa Choreografie Antwerpen Stedelijk Instituut voor Ballet 1985/1986 2 november 1985 Marius Petipa
Pas-de-deux uit Before Nightfall Choreografie Marius Petipa 1985/1986 2 november 1985 Marius Petipa
Doornroosje Choreografie Roemeens Staatsballet Fantasio 1985/1986 27 november 1985 Marius Petipa, Oleg Danovski
Jubileum-gala Choreografie Introdans 1986/1987 16 oktober 1986 Ed Wubbe, Nils Christe, Marius Petipa, Valery Panov, Michel Fokine
Raymonda Choreografie Bolshoi Ballet 1986/1987 29 oktober 1986 Marius Petipa, Yuri Grigorovitsj
Giselle Choreografie Bolshoi Ballet 1986/1987 9 november 1986 Marius Petipa
Giselle Choreografie Het Nationale Ballet 1986/1987 11 november 1986 Marius Petipa
Le corsaire Choreografie Balletgala 1986/1987 21 januari 1987 Marius Petipa
Giselle Choreografie Ballet van de Nationale Staatsopera van Praag 1987/1988 16 november 1987 Marius Petipa, Jules Perrot, Jean Coralli
Het zwanenmeer Choreografie Ballet van de Nationale Staatsopera van Praag 1987/1988 16 november 1987 Marius Petipa, Lev Ivanov
Hoogtepunten uit Het zwanenmeer Choreografie Utrechts Ballet Stichting 1987/1988 17 november 1987 Marius Petipa, Istvan Matula, Lev Ivanov
Paquita Choreografie Het Staatsballet van Turkije 1987/1988 20 maart 1988 Marius Petipa
Grand pas uit Paquita Choreografie Holland Festival 1988/1989 28 juni 1989 Marius Petipa
3e Acte uit De notenkraker Choreografie Holland Festival 1988/1989 28 juni 1989 Marius Petipa
Pas de deux uit Het zwanenmeer Choreografie Ballet Royal de Wallonie 1989/1990 13 januari 1990 Marius Petipa
Fragmenten uit Het zwanenmeer Choreografie Het Nationale Ballet 1990/1991 13 november 1990 Marius Petipa, Lev Ivanov, Rudi van Dantzig
Paquita Choreografie Het Nationale Ballet 1990/1991 13 november 1990 Marius Petipa, Joseph Mazilier
The Sleeping Beauty - Marius Petipa Choreografie Nationaal Theater Praag 1990/1991 22 januari 1991 Marius Petipa, Konstantin Sergejev, F.V. Lopuchov
Pas de deux uit The Sleeping Beauty Choreografie Introdans 1990/1991 15 juni 1991 Marius Petipa
Variatie uit Don Quichotte Choreografie Introdans 1990/1991 15 juni 1991 Marius Petipa
Pas de deux uit Don Quichotte Choreografie Introdans 1990/1991 15 juni 1991 Marius Petipa
Pas de deux uit Le corsaire Choreografie Bolshoi Ballet 1991/1992 3 oktober 1991 Marius Petipa
Grand pas uit Paquita Choreografie Bolshoi Ballet 1991/1992 3 oktober 1991 Marius Petipa
Pas de deux uit Giselle Choreografie Bolshoi Ballet 1991/1992 3 oktober 1991 Marius Petipa
Acte II uit Het zwanenmeer Choreografie Bolshoi Ballet 1991/1992 3 oktober 1991 Marius Petipa
Pas de deux uit Don Quichotte Choreografie Het Nationale Ballet 1991/1992 11 november 1991 Marius Petipa, Alexander Gorsky
Pas de deux uit de 3e acte van Raymonda Choreografie Balletgala 1991/1992 11 november 1991 Marius Petipa
Het zwanenmeer - Marius Petipa, Lev Ivanov Choreografie Nationale Ballet Letland 1991/1992 17 november 1991 Marius Petipa, Lev Ivanov
Het zwanenmeer Choreografie Bolshoi Ballet 1991/1992 4 december 1991 Marius Petipa, Lev Ivanov
Het zwanenmeer Choreografie Nationale Ballet van Litouwen 1991/1992 26 januari 1992 Marius Petipa
Le corsaire Choreografie Kirov Ballet 1991/1992 6 mei 1992 Marius Petipa
Het zwanenmeer Choreografie Kirov Ballet 1993/1994 9 mei 1992 Marius Petipa, Konstantin Sergejev, Lev Ivanov
Concertprogramma Choreografie Theaterschool 1991/1992 30 juni 1992 Marius Petipa, Woutera Pool, Tom Bosma, Nathalia Apodiakoss
Pas des six uit Giselle Choreografie Theaterschool 1991/1992 30 juni 1992 Marius Petipa
Giselle Choreografie Koninklijk Ballet van Vlaanderen 1992/1993 17 februari 1993 Marius Petipa, Jules Perrot, Jean Coralli
Pas-de-deux uit De Notekraker Choreografie Introdans 1992/1993 10 april 1993 Marius Petipa
Zwarte zwaan pas-de-deux uit Het Zwanenmeer Choreografie Introdans 1992/1993 10 april 1993 Marius Petipa
La bayadère (Suite uit de eerste acte) Choreografie Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten 1992/1993 22 juni 1993 Marius Petipa
La bayadère (Suite uit de derde acte) Choreografie Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten 1992/1993 22 juni 1993 Marius Petipa
Notekraker (Pas de trois uit de derde acte) Choreografie Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten 1992/1993 22 juni 1993 Marius Petipa
Don Quichotte (Pas de deux uit de derde acte) Choreografie 1992/1993 22 juni 1993 Marius Petipa
Giselle (Pas de deux, Akte II) Choreografie Het Nationale Ballet 1993/1994 10 oktober 1993 Marius Petipa
Sleeping Beauty Choreografie Nationale Ballet van Litouwen 1993/1994 1 december 1993 Marius Petipa, I. Wsiewolowski
Don Quichotte Choreografie Nationale Ballet Letland 1993/1994 20 januari 1994 Marius Petipa
Het zwanenmeer Choreografie Ballet van de Staatsopera van Tatarstan 1993/1994 20 januari 1994 Marius Petipa
Grand pas uit La bayadère Choreografie Staatsopera van Tatarstan 1993/1994 21 januari 1994 Marius Petipa
Grand pas uit Don Quichotte Choreografie Staatsopera van Tatarstan 1993/1994 21 januari 1994 Marius Petipa
Pas de six uit Esmeralda Choreografie Staatsopera van Tatarstan 1993/1994 21 januari 1994 Marius Petipa
Russische dans Choreografie Staatsopera van Tatarstan 1993/1994 21 januari 1994 Marius Petipa
La Bayadère akte III: Rijk der schimmen Choreografie Het Nationale Ballet 11 februari 1994 Marius Petipa
La Bayadère akte III: Rijk der schimmen Choreografie Het Nationale Ballet 1993/1994 11 februari 1994 Marius Petipa
Le corsaire - Divertissement Choreografie Theaterschool 1993/1994 5 juli 1994 Marius Petipa
Paquita - Variaties uit Paquita Choreografie Theaterschool 1993/1994 5 juli 1994 Marius Petipa
Le corsaire - pas de trois Choreografie Theaterschool 1993/1994 5 juli 1994 Marius Petipa
Giselle (Pas de deux, akte II) / Fragmenten uit Carmen-suite / Choreografie 1994/1995 3 oktober 1994 Marius Petipa, George Balanchine, August Bournonville, Vladimir Vasiljev, W. Geofsky, R Pegliasko, Jurijas Smoriginas, U. Sergiev
Het zwanenmeer Choreografie Nationale Ballet Letland 1994/1995 11 maart 1995 Marius Petipa, Lev Ivanov
La bayadère Choreografie Staatsopera van Tatarstan 1994/1995 21 maart 1995 Marius Petipa
Het zwanenmeer Choreografie Russisch Ballet Sint-Petersburg 1995/1996 4 december 1995 Marius Petipa, Lev Ivanov
Pas de deux uit de 2e akte van Het zwanenmeer Choreografie Introdans 1995/1996 26 januari 1996 Marius Petipa, Lev Ivanov
Diverse choreografieën Choreografie Theaterschool 1996/1997 11 oktober 1996 Samuel Wuersten, Francis Sinceretti, Marius Petipa, Patrick Delcroix, Mia Michaels, Phil la Luca
Raymonda: pas de quatre Choreografie Theaterschool 1996/1997 20 oktober 1996 Marius Petipa
Raymonda: pas de quatre Choreografie Theaterschool, Nationale Balletacademie 26 oktober 1996 Marius Petipa
The Sleeping Beauty - Marius Petipa Choreografie Nationale Ballet Letland 1996/1997 2 februari 1997 Marius Petipa
The Sleeping Beauty - Marius Petipa Choreografie Ballet van de Staatsopera van Tatarstan 1996/1997 1 maart 1997 Marius Petipa
Het zwanenmeer Choreografie Sint Petersburg Ballettheater Konstantin Tatchkine 1997/1998 10 maart 1998 Marius Petipa, Lev Ivanov
Giselle Choreografie Sint Petersburg Ballettheater Konstantin Tatchkine 1997/1998 11 maart 1998 Marius Petipa, Jules Perrot, Jean Coralli, Lev Ivanov
Don Quichote Choreografie Sint Petersburg Ballettheater Konstantin Tatchkine 1997/1998 24 maart 1998 Marius Petipa, Alexander Gorsky
Don Quichotte Choreografie Russisch Ballet Sint-Petersburg 1997/1998 29 maart 1998 Marius Petipa
Duet uit Don Quichotte Choreografie Ballet Nacional de Cuba 1997/1998 3 april 1998 Marius Petipa
Duet uit Doornroosje Choreografie Wiener Staatsopernballett 1997/1998 3 april 1998 Marius Petipa
Sleeping Beauty Choreografie Koninklijk Ballet van Vlaanderen 1999/2000 20 oktober 1999 Marius Petipa
Don Quichotte pas de deux Choreografie Ballet de l' Opéra de Paris 1999/2000 9 november 1999 Marius Petipa, Alexander Gorsky
Notenkraker Choreografie Sint Petersburg Ballettheater Konstantin Tatchkine 1999/2000 20 november 1999 Marius Petipa
De notenkraker Choreografie Ballet van de Staatsopera van Tatarstan 1999/2000 15 december 1999 Marius Petipa, Vasili Vainonen
De notenkraker Choreografie Kirov Ballet 1999/2000 23 december 1999 Marius Petipa, Michel Fokine, Lev Ivanov
Tweede akte van Giselle Choreografie Theaterschool 1999/2000 30 juni 2000 Marius Petipa
Pas de deux uit Het zwanenmeer Choreografie Opus One 2000/2001 27 oktober 2000 Marius Petipa, Lev Ivanov
Paquita Choreografie Opus One 2000/2001 27 oktober 2000 Marius Petipa
Suite uit de derde acte van The Sleeping Beauty Choreografie Opus One 2000/2001 27 oktober 2000 Marius Petipa
Grand pas de deux uit Don Quixote Choreografie Introdans 2000/2001 23 december 2000 Marius Petipa
Pas de deux uit The Sleeping Beauty Choreografie Koninklijk Ballet van Vlaanderen 2000/2001 28 december 2000 Marius Petipa
Sleeping Beauty Choreografie Sint Petersburg Ballettheater Konstantin Tatchkine 2001/2002 26 december 2001 Marius Petipa, Lev Ivanov
Dansers van morgen Choreografie Theaterschool 2001/2002 9 maart 2002 Marius Petipa, Adrianus Kans, August Bournonville, Grisja Tchecherine
Sleeping Beauty Choreografie Russische Staatsopera van Voronezh 2002/2003 20 december 2002 Marius Petipa
Het zwanenmeer Choreografie Russische Staatsopera van Voronezh 2002/2003 30 maart 2003 Marius Petipa, Lev Ivanov
Giselle Choreografie Russisch Ballet Sint-Petersburg 2002/2003 31 maart 2003 Marius Petipa, Lev Ivanov
Het zwanenmeer Choreografie Sint Petersburg Ballettheater Konstantin Tatchkine 2003/2004 1 november 2003 Marius Petipa, Lev Ivanov
Giselle Choreografie Sint Petersburg Ballettheater Konstantin Tatchkine 2003/2004 8 november 2003 Marius Petipa, Lev Ivanov
De notenkraker Choreografie Sint Petersburg Ballettheater Konstantin Tatchkine 2003/2004 25 december 2003 Marius Petipa, Lev Ivanov, Vasili Vainonen
De notenkraker Choreografie Ballet van de Staatsopera van Tatarstan 2004/2005 16 december 2004 Marius Petipa, Boris Ivanow
Pas de deux uit Sleeping Beauty Choreografie Peter Schaufuss Ballet Company 2004/2005 25 februari 2005 Marius Petipa
Le corsaire Choreografie Ballet San José 2004/2005 25 februari 2005 Marius Petipa
Act III pas de deux uit Raymonda Choreografie Het Nationale Ballet 2005/2006 6 november 2005 Marius Petipa
Het zwanenmeer Choreografie Staatsopera van Tatarstan 2005/2006 20 december 2005 Marius Petipa
Zwanenmeer Bijlmermeer Choreografie Het Nationale Ballet 2005/2006 4 juni 2006 Marius Petipa, Lev Ivanov, Danstrainers en Dansers van Het Nationale Ballet, Rudi van Dantzig, Toer van Schayk, En anderen
De notenkraker Choreografie Staatsopera Lemberg 2008/2009 14 december 2008 Marius Petipa
De notenkraker Choreografie Roemeens Staatsballet Oleg Danovski 2008/2009 16 december 2008 Marius Petipa
Giselle - hoogtepunt van de romantiek Choreografie Het Nationale Ballet 2008/2009 10 februari 2009 Rachel Beaujean, Marius Petipa, Jules Perrot, Ricardo Bustamante
Het zwanenmeer Choreografie Ballet van het Mariinsky Theater 2008/2009 25 juli 2009 Marius Petipa, Lev Ivanov
Sleeping Beauty Choreografie Ballet van het Mariinsky Theater 2008/2009 28 juli 2009 Marius Petipa, Konstantin Sergejev
De notenkraker Choreografie Staatstheater Donetsk 2009/2010 20 december 2009 Marius Petipa
Sleeping Beauty Choreografie Nationale Opera van de Oekraïne 2009/2010 8 januari 2010 Marius Petipa
Don Quichot Choreografie Het Nationale Ballet 2009/2010 13 februari 2010 Marius Petipa, Alexander Gorsky, Alexei Ratmansky
La bayadère - Three Shades Choreografie Het Nationale Ballet 2012/2013 25 september 2012 Marius Petipa
Paquita Choreografie Het Nationale Ballet 2012/2013 18 oktober 2012 Rachel Beaujean, Marius Petipa
Grand Pas Hongrois uit Raymonda Choreografie Het Nationale Ballet 2013/2014 14 mei 2014 Marius Petipa
Grand Pas Classique uit Paquita Choreografie Het Nationale Ballet 2013/2014 14 mei 2014 Rachel Beaujean, Marius Petipa
Giselle Choreografie Ballet van de Staatsopera van Tatarstan 2014/2015 21 december 2014 Marius Petipa, Jean Coralli, Jules Perot
Sleeping Beauty Choreografie Ballet van de Staatsopera van Tatarstan 2015/2016 12 december 2015 Marius Petipa
Categorie:Ballet blanc Choreografie De Dutch Junior Dance Division 2015/2016 8 maart 2016 Ed Wubbe, Marius Petipa, Thom Stuart, Rinus Sprong, Laura Peterson
La Bayadere Choreografie Het Nationale Ballet 2016/2017 8 oktober 2016 Marius Petipa, Natalia Makarova
Het zwanenmeer - Marius Petipa, Lev Ivanov Choreografie Charkov Staats Opera en Ballet Theater 2016/2017 8 december 2016 Marius Petipa, Lev Ivanov
Pas-de-trois uit Le Corsaire Choreografie Junior Company van Het Nationale Ballet 2016/2017 18 februari 2017 Marius Petipa
The Sleeping Beauty - Marius Petipa Choreografie Het Nationale Ballet 2017/2018 9 december 2017 Marius Petipa
Sleeping Beauty on Ice Choreografie The Imperial Ice Stars 2017/2018 20 februari 2018 Marius Petipa
Doornroosje Choreografie Moscow Classical Ballet 2018/2019 25 oktober 2018 Marius Petipa
De zwanen en de anderen Choreografie ICK Dans Amsterdam 2018/2019 3 november 2018 Emio Greco, Marius Petipa, Pieter C. Scholten
Ballet Black & White Choreografie De Dutch Don't Dance Division 2018/2019 23 februari 2019 Ed Wubbe, Nils Christe, Armando Navarro, Marius Petipa, Thom Stuart, Rinus Sprong
Paquita Choreografie Het Nationale Ballet 2020/2021 13 oktober 2020 Marius Petipa
The Sleeping Beauty- huwelijksduet uit de derde acte Choreografie De Nationale Opera 2020/2021 5 april 2021 Marius Petipa
Raymonda Choreografie Het Nationale Ballet 2021/2022 3 april 2022 Rachel Beaujean, Marius Petipa, Youval Kuipers
The Sleeping Beauty - Marius Petipa Choreografie Het Nationale Ballet 2022/2023 12 oktober 2022 Marius Petipa
Het zwanenmeer Choreografie Ballet van de Staatsopera van Bulgarije Stara Zagora 2022/2023 4 januari 2023 Marius Petipa, Lev Ivanov
De notenkraker Choreografie Ballet van de Staatsopera van Bulgarije Stara Zagora 2022/2023 17 januari 2023 Marius Petipa, Lev Ivanov
De Schone Slaapster Auteur (schrijver libretto, scenario) The National Ballet of Canada 1977/1978 3 juni 1978
Pas-de-deux uit Before Nightfall Auteur (schrijver libretto, scenario) Marius Petipa 1985/1986 2 november 1985 Marius Petipa
De notekraker Auteur (schrijver libretto, scenario) Nationale Ballet Letland 1991/1992 11 december 1991 Irena Strode, Vasili Vainonen
Sleeping Beauty Auteur (schrijver libretto, scenario) Koninklijk Ballet van Vlaanderen 1999/2000 20 oktober 1999 Marius Petipa
Pas de deux uit The Sleeping Beauty Auteur (schrijver libretto, scenario) Koninklijk Ballet van Vlaanderen 2000/2001 28 december 2000 Marius Petipa
Pas-de-deux uit Before Nightfall Producent Marius Petipa 1985/1986 2 november 1985 Marius Petipa

Bronnen