De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamFrancis Sinceretti
Geboren
"1942 in Zuid-Frankrijk" contains an extrinsic dash or other characters that are invalid for a date interpretation.
1942 in Zuid-Frankrijk
BeroepDanser

Biografie

De Franse danser Francis Sinceretti was als solist verbonden aan Het Nationale Ballet van 1971 tot en met 1986. Samen met zijn toenmalige echtgenote Monique Sand die tevens in 1971 als solist dienst kwam, waren zij gezichtsbepalende solisten in de z.g. 'gouden jaren' van Het Nationale Ballet, naast Alexandra Radius, Han Ebbelaar, Sonja Marchiolli en Henny Jurriëns. Francis Sinceretti danste hij alle hoofdrollen in de grote klassieke balletten, in het Balanchine repertoire alsmede in diverse speciaal voor hen gecreëerde balletten van Rudi van Dantzig. Toer van Schayk en Hans van Manen.

Na 1980 begon Francis Sinceretti zich als leraar te ontwikkelen en gaf lessen o.a. aan Het Koninklijk Conservatorium en de Scapino Dans Academie en naast het vervullen van nog diverse dansrollen, trad hij op als balletmeester bij HNB. Na zijn afscheid als actieve danser van het toneel, werd hij docent aan de Nationale Ballet Academie bij de Theaterschool van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en vervolgens van 1991 tot en met 2001 de Artistiek leider van dit instituut. In die periode maakt hij ook diverse choreografieën. Na zijn afscheid als directeur blijft hij actief in de balletwereld en werkt o.a. samen met diverse jonge choreografen en is betrokken bij verschillende projecten op het gebeid van dans.

Na zijn opleiding in Frankrijk, begon hij zijn loopbaan bij het Ballet de l'Opera de Nice en bij het ballet van Toulon. Vervolgens werd hij solist bij het Ballet du Grand Theatre de Genève. In 1966 ging hij vervolgens naar het ballet de Hamburgische Staatsoper.

Theater/Dans

Voor een overzicht zie Alle voorstellingen van Francis Sinceretti

Voor een overzicht van de choreografieën van Francis Sinceretti zie: Alle choreografieën van Francis Sinceretti

Foto

http://mediaserver.tin.nl/getmedia.php?s=Repro-50xxxxx44.0300-1&b=500

V.l.n.r. Henny Jurriëns, Monique Sand, Han Ebbelaar, Alexandra Radius, Francis Sinceretti, Sonja Marchiolli in Adagio Hammerklavier, Het Nationale Ballet 1973. Foto: Maria Austria/MAI. Collectie TIN.

Trivia

Francis Sinceretti was getrouwd met collega danser en soliste Monique Sand. Later trouwde hij met eveneens collega danser en soliste Karin Schnabel.

In 2001 ontving hij de Gouden oeuvre prijs van VSCD

Externe Links

Bronnen