De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamNils Christe
Geboren1949
Rotterdam
BeroepDanser, Choreograaf
DisciplineDans

Sad songs, Choreografie: Nils Christe; Muziek: Gustav Mahler. Scapino Ballet Rotterdam, 1990. Met: Kirsten Debrock, Matthias Eidmann, Andreas Jüstrich, Valerie Lecocq, Ilja Louwen, Nico Marckmann, Keith-Derrick Randolph, Maren Timm, Marion Vijn. Collectie TIN.

Biografie

Nils Christe is een Nederlandse danser en choreograaf. Hij deed zijn dansopleiding aan de Rotterdamse Dansacademie en danste in de periode 1967/83 vijftien jaar bij het Nederlands Danstheater, waar hij zich ook ontwikkelde als choreograaf en zijn eerste werk in 1974 met succes in première ging. In 1986 werd hij benoemd tot artistiek leider van het Scapino Ballet in Amsterdam, een positie die hij in 1992 opgave om zelfstandig als choreograaf nationaal en internationaal werkzaam te kunnen zijn, bij diverse gezelschappen, waaronder Het Nationale Ballet, Introdans, De Rotterdamse Dansgroep en DJazzex.

Nils Christe is getrouwd met danseres en choreologiste Annegien Sneep, die hem o.a. assisteert als repetitor en het ontwerpen van kostuums.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen met een choreografie van hem

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor het decor

Idem voor de kostuums

Idem voor het licht

Idem voor het geluid

Trivia

  • In 1970 won hij de eerste prijs op Choreografen Wettbewerb te Keulen, Duitsland
  • In 2005 ontving hij de Prijs van Verdienst van het Dansersfonds '79

Bronnen