Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gebaseerd opRaymonda - Marius Petipa

Raymonda is een ballet in drie akten, vier scènes met een apotheose van Marius Petipa op muziek van Alexander Glazounov (Opus 57). Het werk werd speciaal gemaakt voor de Italiaanse ballerina Pierina Legnani. Het bekendste stuk, uit de derde akte van dit ballet, staat bekend als Raymonda Pas de dix of Grand Pas Hongrois en wordt vaak onafhankelijk uitgevoerd.

Wereldpremière: 19 januari 1898, Mariinsky Theater, Sint-Petersburg.

Het ballet is in 1948 voor de Kirov grondig herzien door Konstantin Sergejev; de meeste latere versies zijn daarop gebaseerd.

Zie verder de door Google uit het Engels naar het Nederlands vertaalde Wikipedia.


Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:
Rolverdeling en uitvoerenden

NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.      Bronnen