De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamBallet van de Nederlandse Opera
Opgericht1947
Opgeheven1961
DisciplineDans
TrefwoordenBallet


Informatie

Groepsfoto s Ballet van de Nederlandse Opera 106651.jpg

Vertrek van het Ballet van de Nederlandse Opera naar Monte Carlo, 1953. Rechts boven, met houtje-touwtje jas, Hans van Manen. Foto: Particam Pictures/MAI.


Het Ballet van de Nederlandse Opera was een Nederlands balletgezelschap dat werd opgericht in 1947. Primair was het de taak van het gezelschap om de balletten voor de in 1946 opgerichte Operastichting te verzorgen. Het ballet werd gefinancierd vanuit de Operastichting, die subsidie ontving van de rijksoverheid.

De eerste tijd werden de balletten uitgevoerd door een aantal dansers uit het voormalige Ballet Yvonne Georgi onder leiding van Max Dooyes. Nog in 1947 werd Max Dooyes vervangen door Darja Collin. In 1951 werd Collin bedankt en opgevolgd door de Franse Françoise Adret die haar opleiding kreeg bij het Ballet van de Opera van Parijs.

Voor de opbouw van haar repertoire gaf Adret de voorkeur aan Franse balletmeesters, gastsolisten en choreografen, zoals Léonide Massine, waarmee zij reeds in Frankrijk had gewerkt, en waardoor de groep met name werd beïnvloed door de Franse school. In het seizoen 1957/58 besloot Françoise Adret het Ballet van Nederlandse Opera te verlaten en vertrok zij naar Roland Petit in Parijs. Na het vertrek van Adret kwam er een driehoofdige leiding onder wie Johan Verdoner, die vanaf het seizoen 1958/59 leider van het Opera Ballet werd, bijgestaan door balletmeester Dimitri Romanoff.

Het Ballet van de Nederlandse Opera fuseerde in 1959 met het Ballet der Lage Landen tot het Amsterdams Ballet. Mascha ter Weeme werd verantwoordelijk voor de artistieke leiding.

Foto's

El sombrero de tres picos le tricorne 99054.jpg El sombrero de tres picos le tricorne 99052.jpg

Links: Johan Verdoner, Tatiana Massine in El sombrero de tres picos (le tricorne), Ballet van de Nederlandse Opera 1958. Foto: Henk Jonker/MAI. Rechts: Johan Verdoner, Tatiana Massine, en Léonide Massine (rechts) in El sombrero de tres picos (le tricorne), Ballet van de Nederlandse Opera 1958. Foto: Particam Pictures/MAI. De kostuums voor deze productie werden ontworpen door Pablo Picasso.

Voorstellingen

Een alfabetisch overzicht van voorstellingen van dit balletgezelschap, voorzover geregistreerd in de Productiedatabase.

Zie ook het overzicht van de professionele dansers die aan het gezelschap verbonden waren in de periode 1947-1959

Bronnen