De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Balletdanser

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een danser die specifiek geschoold is in de bewegingstechniek van het klassiek Ballet en dit als amateur of beroepsmatig in een balletgezelschap uitoefent.

In Nederland kan met de term balletdanser zowel een vrouw als een man worden aangeduid, maar het is niet ongebruikelijk om specifiek het woord balletdanseres te gebruiken, wanneer specifiek op een vrouwelijk beoefenaar wordt gedoeld. In het Italiaans en Frans is het wel gebruikelijk om de mannelijke en vrouwelijk vorm te gebruiken.

In het Italiaans is de vrouwelijke vorm [[Ballerina{ballerina]]. Deze aanduiding heeft zich echter internationaal ontwikkeld tot een bijzondere aanduiding voor een vrouwelijke balletdanser.

In internationale wereld van het klassieke ballet, worden balletdansers binnen een gezelschap meestal ingedeeld in hiërarchische rangen. De benamingen hiervan komen voort uit de traditie van het Ballet van de Parijse Opera. Zo worden bij Het Nationale Ballet bijvoorbeeld thans nog de volgende rangindeling gebruikt: Eerste solisten, Tweede solisten, Grand sujets, Coryphées, Corps de Ballet en Élèves.