De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamRachel Beaujean
Geboren1959
Helmond
BeroepDanser, Balletmeester
DisciplineDans
TrefwoordenBallet


Biografie

Rachel Beaujean is een Nederlandse balletdanseres en balletmeester. Zij werd geboren in Helmond in 1959 en kreeg haar balletopleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Vanaf 1977 is zij verbonden aan Het Nationale Ballet; in 1981 werd zij bevorderd tot tweede soliste. Rachel nam afscheid op 19 juni 1997 met het ballet Sarcasmen van Hans van Manen. Daarna trad ze bij Het Nationale Ballet in dienst als balletmeester.

Beaujean maakte vooral naam met haar vertolkingen van werk van Hans van Manen. Zij was te zien in een groot aantal van zijn balletten, waaronder Situation, Twilight, Adagio Hammerklavier, Vijf tango's, Sarcasmen, Corps en Opening. Verder danste zij in werken van Rudi van Dantzig (Onder mijne voeten, Romeo en Julia) en Toer van Schayk (Pyrrische Dansen II en IV, Het Mythisch Voorwendsel). Ook in het klassieke repertoire vertolkte zij verschillende rollen, zoals die van Myrtha in Giselle en de rol van de Seringenfee in The Sleeping Beauty.

Van George Balanchine danste zij onder meer Agon, Apollo, Symfonie in C, The Prodigal Son, Diamonds en The Four Temperaments. Rachel Beaujean danste verder in Artifact van William Forsythe en in producties van Édouard Lock (Bread Dances), Martha Graham (Diversion of Angels), Ted Brandsen (The Four Sections, Crossing the Border) en Wayne Eagling (Frankenstein). In 1986 was zij betrokken bij Bacchanten, een project waarin Het Nationale Ballet samenwerkte met regisseur Gerardjan Rijnders.

Rachel Beaujean werd op 24 oktober 1993 onderscheiden met de Gouden Theaterdansprijs, uitgereikt door de VSCD (Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties). In oktober 1995 ontving ze de Prijs van Verdienste van Stichting Dansersfonds '79.

Per 1 mei 2003 vervult Rachel Beaujean de functie van Hoofd van de Artistieke staf en in 2017 werd zij tevens lbenoemd als Artistiek adjunct directeur. In deze functie houdt zij zich voornamelijk bezig met het plannen en coördineren van de repetities, bewaakt zij de werkroosters van de artistieke staf, doet zij voorstellen voor de casting en vervult beleidsmatige taken. Daarnaast blijft Rachel als balletmeester repetities leiden, dansers coachen en lesgeven. Rachel is bestuurslid van de Stichting Hans van Manen.

In 2008 | 2009 werkte ze samen met Ricardo Bustamante aan een hernieuwde versie van Giselle voor Het Nationale Ballet. Eerder maakte zij een eigen versie van Les Sylphides voor het gezelschap. In het seizoen 2012-2013 maakt ze een nieuwe versie van Petipa's productie van Paquita.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen met een choreografie van haar

Idem de voorstellingen waarbij zij geregistreerd werd voor de productie

Idem als uitvoerende dans

Trivia

  • Rachel Beaujean werd op 24 oktober 1993 onderscheiden met de Gouden Theaterdansprijs, uitgereikt door de VSCD (Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties).
  • In oktober 1995 ontving ze de Prijs van Verdienste van Stichting Dansersfonds '79.
  • Op 12 september 2017 werd Beaujean benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau

Bronnen