Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Loudi Nijhoff (1962).jpg


Nederlands: KRO-TV Herfst in New York met Loudi Nijhoff Foto: Jac. de Nijs / Anefo. Collectie TiN.

NaamLoudi Nijhoff
Volledige naamLouise (Loudi) Nijhoff'
Geboortedatum29 oktober 1900
Geboorteplaats Amsterdam
Overlijdensdatum1 augustus 1995
Overlijdensplaats Amsterdam
BeroepActeur
DisciplineToneel
Externe databases:
IMDb
VIAF

Nijhoff werd voor toneelspeelster opgeleid in Wenen en debuteerde in 1925 in het Duitse Ulm. In 1929 sloot ze zich aan bij het Vereenigd Tooneel van Eduard Verkade en Dirk Verbeek.

Vervolgens werkte ze onder Albert van Dalsum, August Defresne en Cor van der Lugt Melsert. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Nijhoff met Van Dalsum op pad en speelden ze (illegaal) stukken uit de Gijsbreght. Ze weigerde te tekenen voor de Kultuurkamer, omdat ze "niet bij de verkeerde wou. (...) Het paste niet in mijn patroon, ik ging niet in dienst van de Duitsers. Daar zaten de mensen die meededen met de Duitsers. Net als Nederlanders die geen joden in huis wilden nemen. Daar hoor ik niet bij. Wij stonden aan de andere kant, dat begrijp je toch."[1] Uit hetzelfde interview blijkt dat ze het niet gevaarlijk vond om niet te tekenen. Ze heeft weliswaar even ondergedoken gezeten bij familie, maar dat vond ze eigenlijk niet nodig.

Nijhoff beheerste de kunst zowel moderne als klassieke vrouwenrollen te kunnen spelen. Zo was zij onder meer Badeloch in Vondels Gijsbrecht van Aemstel, Elisabeth in Don Carlos van Schiller, Saint Joan in het gelijknamige stuk van Shaw en vertolkte de vrouwelijke hoofdrol in Clair-obscur (L'amante anglaise) van Marguerite Duras. Voor deze laatste rol werd haar in 1972 de Theo d'Or toegekend die zij op principiële gronden weigerde. Zij vond prijsuitreikingen een verouderd verschijnsel.


Loudi Nijhoff heeft bijgedragen aan 100 productie(s).

Loudi Nijhoff heeft gewerkt in de volgende functies:


Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Loudi Nijhoff heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:

NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.

Curriculum Vitae Theatrum
Productie Functie Producent Seizoen Premièredatum In regie van
Een ideaal echtgenoot Uitvoerende Vereenigd Tooneel 1929/1930 7 september 1929 Eduard Verkade
De storm Uitvoerende Vereenigd Tooneel 1929/1930 25 januari 1930 Johan de Meester jr.
De meeuw Uitvoerende Vereenigd Tooneel 1929/1930 22 februari 1930 Bets Ranucci-Beckmann
Siegfried - Richard Wagner Uitvoerende Vereenigd Tooneel 1929/1930 12 april 1930 Johan de Meester jr.
De geborduurde bal (Lady Precious Stream) Uitvoerende N.V. Amsterdamsche Tooneelvereeniging (1932-1938) 1935/1936 14 september 1935 August Defresne
De beul Uitvoerende N.V. Amsterdamsche Tooneelvereeniging (1932-1938) 1935/1936 10 november 1935 Albert van Dalsum
Een vrijdagskind Uitvoerende N.V. Amsterdamsche Tooneelvereeniging (1932-1938) 1935/1936 30 november 1935 August Defresne
Biografie Uitvoerende N.V. Amsterdamsche Tooneelvereeniging (1932-1938) 1935/1936 22 februari 1936 Albert van Dalsum
Een midzomernachtdroom Uitvoerende N.V. Amsterdamsche Tooneelvereeniging (1932-1938) 1935/1936 23 mei 1936 Albert van Dalsum
Een vrouw in haar bloei Uitvoerende N.V. Amsterdamsche Tooneelvereeniging (1932-1938) 1936/1937 21 november 1936 Albert van Dalsum
Terug naar Methusalem Uitvoerende N.V. Amsterdamsche Tooneelvereeniging (1932-1938) 1937/1938 18 september 1937 Albert van Dalsum
Kinderen op een ijsschots Uitvoerende N.V. Amsterdamsche Tooneelvereeniging (1932-1938) 1937/1938 17 oktober 1937 August Defresne
De Spaansche gebroeders Uitvoerende N.V. Amsterdamsche Tooneelvereeniging (1932-1938) 1937/1938 5 maart 1938 August Defresne
Don Carlos Uitvoerende N.V. Het Nederlandsch Tooneel 1938/1939 5 november 1938 Albert van Dalsum
Vijfde bedrijf uit Gijsbrecht van Aemstel Uitvoerende Amsterdam Stadsschouwburg 1938/1939 1 december 1938 Albert van Dalsum
Menschen van onze stand Uitvoerende N.V. Het Nederlandsch Tooneel 1938/1939 14 december 1938 Cor van der Lugt Melsert (1882-1969)
Onze stad Uitvoerende N.V. Het Nederlandsch Tooneel 1938/1939 25 maart 1939 August Defresne
De moeder Uitvoerende N.V. Het Nederlandsch Tooneel 1938/1939 22 april 1939 Albert van Dalsum
Adam in ballingschap Uitvoerende Artistieke Werkgemeenschap Het Nederlandsch Tooneellyceum 1939/1940 3 augustus 1940 Albert van Dalsum, Beatrix Leoni
Het huis der gebroken harten Uitvoerende Toneelgroep Studio 1939/1940 25 oktober 1940 Albert van Dalsum
De sterkste Uitvoerende Toneelgroep Studio 1939/1940 14 december 1940 Albert van Dalsum
Genesius (De tooneelspeler en de genade) Uitvoerende Volksuniversiteit te Groningen 1940/1941 21 januari 1941
Operatie geslaagd ... Uitvoerende N.V. Het Residentie Tooneel 1941/1942 5 oktober 1941 Bets Ranucci-Beckmann
Hélène Uitvoerende N.V. Het Residentie Tooneel 1941/1942 24 januari 1942 Bets Ranucci-Beckmann
De droom van Badeloch Uitvoerende Gelegenheidscombinaties 1943/1944 29 april 1944
Het heden Uitvoerende Toneelgroep 5 mei 1945 1944/1945 6 juni 1945 Albert van Dalsum
De schending van Lucretia Uitvoerende Stichting Amsterdamsch-Rotterdamsch Tooneelgezelschap 1945/1946 24 november 1945 Albert van Dalsum
Gijsbreght van Aemstel Uitvoerende Stichting Amsterdamsch-Rotterdamsch Tooneelgezelschap 1945/1946 1 januari 1946 Eduard Veterman
Veel leven om niets Uitvoerende Stichting Amsterdamsch-Rotterdamsch Tooneelgezelschap 1945/1946 1 juni 1946 Paul Storm
Frieda Uitvoerende Stichting Amsterdamsch-Rotterdamsch Tooneelgezelschap 1946/1947 9 november 1946 August Defresne
Gijsbreght van Aemstel Uitvoerende Amsterdams Toneelgezelschap (A.T.G.) 1946/1947 1 januari 1947 Albert van Dalsum
Alkestis Uitvoerende Stichting Amsterdamsch-Rotterdamsch Tooneelgezelschap 1946/1947 8 maart 1947 Louis Saalborn
Auprès de ma blonde Uitvoerende Stichting Amsterdamsch-Rotterdamsch Tooneelgezelschap 1946/1947 24 mei 1947 Ko Arnoldi
Van ander ras Uitvoerende Amsterdams Toneelgezelschap (A.T.G.) 1947/1948 12 september 1947 Louis Saalborn
Richard III Uitvoerende Amsterdams Toneelgezelschap (A.T.G.) 1947/1948 25 oktober 1947 August Defresne
Al sinds het paradijs Uitvoerende Amsterdams Toneelgezelschap (A.T.G.) 1947/1948 10 december 1947 August Defresne
Gijsbreght van Aemstel Uitvoerende Amsterdams Toneelgezelschap (A.T.G.) 1947/1948 1 januari 1948 Albert van Dalsum
Egmond Uitvoerende Amsterdams Toneelgezelschap (A.T.G.) 1947/1948 5 mei 1948 Louis Saalborn
De comedie van het geluk Uitvoerende Amsterdams Toneelgezelschap (A.T.G.) 1947/1948 28 juli 1948 Albert van Dalsum
Abraham's vrouwen Uitvoerende Amsterdams Toneelgezelschap (A.T.G.) 1948/1949 18 september 1948 Louis Saalborn
Koning Lear Uitvoerende Amsterdams Toneelgezelschap (A.T.G.) 1948/1949 13 november 1948 August Defresne
Gijsbreght van Aemstel Uitvoerende Amsterdams Toneelgezelschap (A.T.G.) 1948/1949 1 januari 1949 Albert van Dalsum
Zwarte crèpe de Chine Uitvoerende Amsterdams Toneelgezelschap (A.T.G.) 1949/1950 18 oktober 1949 Louis Saalborn
Hotel du Commerce Uitvoerende Amsterdams Toneelgezelschap (A.T.G.) 1950/1951 7 oktober 1950
Lady Pitts Uitvoerende Amsterdams Toneelgezelschap (A.T.G.) 1950/1951 24 november 1950 Cruys Voorbergh
Het gezicht in de spiegel Uitvoerende Amsterdams Toneelgezelschap (A.T.G.) 1950/1951 13 februari 1951 August Defresne
Uilenspiegel Uitvoerende Amsterdams Toneelgezelschap (A.T.G.) 1950/1951 21 april 1951 Kees van Iersel
Julius Caesar Uitvoerende Amsterdams Toneelgezelschap (A.T.G.) 1950/1951 16 juni 1951 Albert van Dalsum
De ingebeelde zieke Uitvoerende Amsterdams Toneelgezelschap (A.T.G.) 1951/1952 5 september 1951 Kees van Iersel
Het hart vol sintels Uitvoerende Amsterdams Toneelgezelschap (A.T.G.) 1951/1952 8 december 1951 Albert van Dalsum
Een man Gods Uitvoerende Stichting Rotterdams Toneel 1951/1952 8 maart 1952 Ko Arnoldi
Hendrik IV Uitvoerende Stichting Rotterdams Toneel 1952/1953 25 oktober 1952 André Barsacq
De grote tour Uitvoerende Stichting Rotterdams Toneel 1952/1953 20 december 1952 Max Croiset
Een schot valt... Uitvoerende Stichting Rotterdams Toneel 1952/1953 14 maart 1953 Frits van Dijk
De grote tour Uitvoerende Stichting Rotterdams Toneel 7 september 1953 Max Croiset
De grote tour Uitvoerende Stichting Rotterdams Toneel 1953/1954 7 september 1953 Max Croiset
Gigi Uitvoerende Stichting Rotterdams Toneel 1953/1954 3 oktober 1953 Max Croiset
Voor iedere vrouw komt eens de tijd Uitvoerende Stichting Rotterdams Toneel 1953/1954 7 november 1953 Frits van Dijk
Mariken van Nieumeghen Uitvoerende Stichting Rotterdams Toneel 1953/1954 6 maart 1954 Max Croiset
Des duivels prentenboek Uitvoerende Stichting Rotterdams Toneel 1953/1954 5 juni 1954 Frits van Dijk
De merkwaardige meneer Pennypacker Uitvoerende Stichting Rotterdams Toneel 1954/1955 30 oktober 1954 Jan Teulings
De keizer van Amerika Uitvoerende De Nederlandse Comedie 1955/1956 15 oktober 1955 Henk Rigters
De kalktuin Uitvoerende Stichting Rotterdams Toneel 1956/1957 5 oktober 1956 Gerard Rekers
Die zomer aan zee Uitvoerende Toneel- en Televisiegezelschap Ensemble 1958/1959 4 december 1958 Jan Retèl
Lady Windermere's waaier Uitvoerende Toneel- en Televisiegezelschap Ensemble 1959/1960 9 september 1959 Johan de Meester jr.
Het tuinfeest Uitvoerende Toneel- en Televisiegezelschap Ensemble 1959/1960 2 februari 1960 Lo van Hensbergen
Mijnheer Die en Die Uitvoerende Toneel- en Televisiegezelschap Ensemble 1959/1960 2 mei 1960 Luc Lutz
Brieven van een dichter Uitvoerende Toneelgroep Theater 1961/1962 18 november 1961 Michael Warre
Oorlog en vrede Uitvoerende Toneelgroep Theater 1962/1963 27 oktober 1962 Irena Babel
Koningin Elizabeth Uitvoerende Toneelgroep Theater 1962/1963 1 januari 1963 David Giles
Romeo en Jeannette Uitvoerende Toneelgroep Theater 1962/1963 23 maart 1963 Ton Lensink
Luitenant Tenant Uitvoerende Toneelgroep Theater 1963/1964 7 september 1963 Ton Lensink
Terug naar Warschau Uitvoerende Toneelgroep Theater 1963/1964 30 oktober 1963 Jurg Molenaar
De kale zangeres Uitvoerende Stichting Toneelgroep Studio 1964/1965 7 januari 1965 Kees van Iersel
De droom van Amerika Uitvoerende Stichting Toneelgroep Studio 1964/1965 7 januari 1965 Kees van Iersel
Pasen Uitvoerende Toneelgroep Theater 1964/1965 13 maart 1965 Elise Hoomans
De sterkste Uitvoerende Toneelgroep Theater 1964/1965 13 maart 1965 Elise Hoomans
Eduard en Agrippien Uitvoerende Stichting Toneelgroep Studio 1965/1966 30 december 1965 Johan Greter
De overledene Uitvoerende Stichting Toneelgroep Studio 1965/1966 30 december 1965 Johan Greter
Stikstof Uitvoerende Stichting Toneelgroep Studio 1965/1966 30 december 1965 Johan Greter
Tango Uitvoerende Stichting Toneelgroep Studio 1966/1967 1 december 1966 Kees van Iersel
Allen die vallen Uitvoerende Stichting Toneelgroep Studio 1966/1967 20 april 1967 Kees van Iersel
Tartuffe of De bedrieger Uitvoerende Stichting Nieuw Rotterdams Toneel 1967/1968 22 september 1967 Johan Greter
Interview Uitvoerende Stichting Nieuw Rotterdams Toneel 1967/1968 16 februari 1968 Pim Dikkers
De jongste dag Uitvoerende Zuidelijk Toneel Globe 1968/1969 21 september 1968 Ton Lutz
Tango Uitvoerende De Nederlandse Comedie 1968/1969 10 mei 1969 Heinz Engels
Clair Obscur Uitvoerende Toneelstichting Spel 1970/1971 4 juni 1971 Harry Kümel
Bewth in De Hollandse manege Uitvoerende Bewegingstheater Bewth 1974/1975 18 oktober 1974
De Janskerk Uitvoerende Bewegingstheater Bewth 1976/1977 16 december 1976
V/h. H. Jonker Uitvoerende Bewegingstheater Bewth 1976/1977 20 mei 1977
Grote Kerk Breda Uitvoerende Bewegingstheater Bewth 1977/1978 14 september 1977
Grote Kerk, Monnickendam Uitvoerende Bewegingstheater Bewth 1977/1978 12 december 1977
De sul Uitvoerende Bewegingstheater Bewth 1977/1978 31 mei 1978
De steeg Uitvoerende Bewegingstheater Bewth 1977/1978 31 mei 1978
Veem d'Peliekaan Uitvoerende Bewegingstheater Bewth 1978/1979 24 oktober 1978
Grote Kerk Edam Uitvoerende Bewegingstheater Bewth 1978/1979 20 februari 1979
Haagsche Manege Uitvoerende Bewegingstheater Bewth 1978/1979 7 juni 1979
Werf Gusto Uitvoerende Bewegingstheater Bewth 1979/1980 23 mei 1980
Thijl Uitvoerende De Nederlandse Operastichting 1979/1980 5 juni 1980 Gilbert Deflo
Het huis van Bernarda Alba Uitvoerende Sater 1984/1985 17 april 1985 Agaath Witteman


Scènefoto


Kostuums


Filmografie (selectie)

  • 1958: Jane Eyre - Mrs. Reed
  • 1960: Romeo en Julia in Berlijn - Hanna Brink
  • 1969: De Blanke Slavin
  • 1970: De Heks van Haarlem
  • 1972: Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer? - Fee Kerfstok
  • 1974: Het huis aan de gracht - Louises moeder
  • 1984: Bastille - vroedvrouw
  • 1985: Het bloed kruipt - Mrs. Scheerling
  • 1987: Van geluk gesproken - moeder Kalk
  • 1989: Zwerfsters - Louise

Bronnen

  1. "Theater in de oorlog" Vrij Nederland, 21 augustus 1993 (p.40)