De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Gijs Scholten van Aschat TGA Jan Versweyveld3894.jpg


Foto: Jan Versweyveld

NaamGijs Scholten van Aschat
Volledige naamGijsbert Jan Abraham (Gijs) Scholten van Aschat'
Geboren16 september 1959
Doorn
BeroepActeur
DisciplineToneel
IMDb-profiel
VIAF-profiel

Gijs Scholten van Aschat (1959) is een Nederlandse acteur.

Biografie

Gijs Scholten van Aschat in De Russen! van Toneelgroep Amsterdam. Foto: Jan Versweyveld.
Gijs Scholten van Aschat heeft aan de Toneelacademie Maastricht gestudeerd waar hij bevriend raakt met de acteurs Pierre Bokma en Peter Blok, schrijfster Maria Goos en regisseur Willem van de Sande Bakhuyzen met wie hij later weer te maken zal krijgen, onder meer bij het toneelstuk Cloaca van Goos dat door Van de Sande Bakhuyzen wordt geregisseerd en ook door hem wordt verfilmd.

Hij heeft onder meer gespeeld bij Het Nationale Toneel, Het Toneel Speelt en ZT Hollandia.

In 1983 krijgt hij de Arlecchino en 1993 ontvangt hij de Louis d'Or voor zijn rol in Decadance van Het Nationale Toneel. Voor zijn rol in de televisieserie Oud Geld krijgt hij in 1998 een Gouden Kalf. In 2001 ontvangt hij de Johan Kaart Prijs. Hij is de huidige houder van de Albert van Dalsumring, die hij 2004 ontvangt uit handen van Pierre Bokma.

Scholten van Aschat is in de eerste plaats toneelacteur, maar wordt onder meer bekend van de films Cloaca, De Passievrucht en De Grot. Het toneelstuk Cloaca en zijn rol in de film Tirza (nominatie Gouden Kalf en Gouden Film) brengt hem landelijke bekendheid. Sinds enkele jaren is hij ook te zien, samen met onder andere Stefan de Walle, in het televisie programma De vloer op.

In 2011 wordt hij genomineerd voor de Louis d'Or voor zijn rol als Richard in Richard III, een coproductie van Orkater en de Stadsschouwburg Amsterdam. De jury: "een in alle opzichten swingende rol, waar het spelplezier vanaf spat en die uitmunt in een meeslepende helderheid."

In seizoen 2010-2011 treedt hij toe tot het ensemble van Toneelgroep Amsterdam. Hij is te zien in Kinderen van de Zon, Nooit van elkaar en De Russen!. In seizoen 2011-2012 speelt hij de Zuid-Afrikaanse professor David Lurie in In ongenade (Disgrace) van J.M. Coetzee (regie Luk Perceval) en in Kat op een heet zinken dak (regiedebuut Jacob Derwig), coproductie Stichting Toneelschuur Producties.

Begin 2012 komt de film Doodslag uit waarin hij een hoofdrol speelt naast Theo Maassen.

In 2012 wordt hij genomineerd voor de Arlecchino voor zijn rol in De Russen! van Toneelgroep Amsterdam

Per 1 september 2017 wordt hij benoemd tot voorzitter van de Akademie van Kunsten

Foto's

Tirannie van de tijd 104347.jpg Tirannie van de tijd 104344.jpg

Links: v.l.n.r. Gijs Scholten van Aschat, Bert Luppes, Han Kerckhoffs in Tirannie van de tijd. Rechts: v.l.n.r. Han Kerckhoffs, Betty Schuurman, Bert Luppes, Margje Wittermans, Gijs Scholten van Aschat, Jorrit Ruijs, Guy Clemens, Joke Tjalsma in De tirannie van de tijd. Foto's: Phile Deprez. Collectie TIN.

Hagedissenhuid 101066.jpg The Monkees - The Prefab Four 97132.jpg

Links: v.l.n.r. Geert Lageveen, Porgy Franssen , Gijs Scholten van Aschat in Hagedissenhuid. Rechts: Anniek Pheifer en Gijs Scholten van Aschat in The Monkees - The Prefab Four. Foto's: Ben van Duin. Collectie TIN.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de vertaling

Film/TV

Zie Wikipedia

Trivia

  • Scholten van Aschat, zoon van voormalig bankdirecteur en auteur Karel Scholten van Aschat, speelt al toneel sinds zijn jeugd. Hij geeft voorstellingen samen met zijn broer, zus en vriendjes op de zolder van zijn ouderlijk huis in Tiel. Maar de plannen om acteur te worden, kwamen toen hij een jaar of veertien was.
  • Gijs Scholten van Aschat doet in 2004 mee aan De nationale IQ test. Hij haalt 98 punten.
  • Een treinstel van SPURT (Ariva) is naar hem genoemd

Externe Links

Bronnen