Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:
Rolverdeling en uitvoerenden

NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.

Op dit moment is er hier geen rolverdeling ingevoerd. Bewerk deze pagina om een rolverdeling toe te voegen.


   Vastlegging

   Informatie

   De kersentuin van Anton P. Tsjechov

   Art & Pro

   Seizoen: 1987/88

   Regie: Frans Strijards

   Dramaturgie: Frans Strijards

   Productie: David Schild

   Kostuums: Stans Lutz

   Decorontwerp: Niewe den Beste, Stans Lutz

   Muziek: Ludwig van Beethoven, Henk de Jonge, Gustav Mahler

   Uitvoerenden: Margreet Kooistra, Marieke van Leeuwen, Liesbeth Coops, Han Kerckhoffs, Wim van der Grijn, Marcel Faber, René Eljon, Diane Lensink, Trudy de Jong, Theo Pont, Pieter Loef, Menno van Beekum, Erik Groot, Niels Zegers, Erik Groot

   Video (volledige registratie)

   Lengte: 1 uur 28 minuten

   N.B. Kanttekening van Frans Strijards bij deze registratie: "Graag vermelden dat de opnames door de schamele kwaliteit de voorstelling nauwelijks vertegenwoordigen".

   De publicatie van deze voorstellingsregistratie werd mogelijk gemaakt door Stichting Melanie in het kader van de crowdfundingsactie Zijn/Niet Zijn in 2015 via Voordekunst.nl.

   StichtingMelanie.jpg

   Over deze voorstelling

   Het toneelstuk is in 1904 door Tsjechov geschreven en handelt over een Russische aristocratische familie in een landhuis omgeven door een kerstentuin. De familie is wegens hoge schulden genoodzaakt zaken te doen met een koopman, die voorstelt hun geliefde kerstentuin te kappen. Dit conflict is tegelijkertijd symbool van de sociale veranderingen in de tijd van de schrijver, en van de tegenstellingen tussen de oude landeigenaren en de opkomende middenklasse.

   Het gezelschap Art & Pro (Artikelen & Projekten) werd opgericht in 1985 door Frans Strijards. Kostuumontwerpster Stans Lutz blikte terug op deze voorstelling in haar Column Stans Lutz, en schreef erover: "De Kersentuin van Anton Tsjechow, gespeeld door het theatergezelschap Art & Pro, was één van de beste voorstellingen van het seizoen 1987-1988. Frans Strijards, de regisseur heeft van ‘deze teloorgang van de familie van een landgoed’ een snelle, anderhalf uur durende voorstelling gemaakt die uiterst komisch is."

   Foto

   Slotscene van De Kersentuin, Art & Pro, 1987. Foto: Reijn van Koolwijk.

   Bronnen