Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Informatie

De kersentuin van Anton P. Tsjechov

Art & Pro

Seizoen: 1987/88

Regie: Frans Strijards

Dramaturgie: Frans Strijards

Productie: David Schild

Kostuums: Stans Lutz

Decorontwerp: Niewe den Beste, Stans Lutz

Muziek: Ludwig van Beethoven, Henk de Jonge, Gustav Mahler

Uitvoerenden: Margreet Kooistra, Marieke van Leeuwen, Liesbeth Coops, Han Kerckhoffs, Wim van der Grijn, Marcel Faber, René Eljon, Diane Lensink, Trudy de Jong, Theo Pont, Pieter Loef, Menno van Beekum, Erik Groot, Niels Zegers, Erik Groot

Video (volledige registratie)

Lengte: 1 uur 28 minuten

N.B. Kanttekening van Frans Strijards bij deze registratie: "Graag vermelden dat de opnames door de schamele kwaliteit de voorstelling nauwelijks vertegenwoordigen".

De publicatie van deze voorstellingsregistratie werd mogelijk gemaakt door Stichting Melanie in het kader van de crowdfundingsactie Zijn/Niet Zijn in 2015 via Voordekunst.nl.

StichtingMelanie.jpg

Over deze voorstelling

Het toneelstuk is in 1904 door Tsjechov geschreven en handelt over een Russische aristocratische familie in een landhuis omgeven door een kerstentuin. De familie is wegens hoge schulden genoodzaakt zaken te doen met een koopman, die voorstelt hun geliefde kerstentuin te kappen. Dit conflict is tegelijkertijd symbool van de sociale veranderingen in de tijd van de schrijver, en van de tegenstellingen tussen de oude landeigenaren en de opkomende middenklasse.

Het gezelschap Art & Pro (Artikelen & Projekten) werd opgericht in 1985 door Frans Strijards. Kostuumontwerpster Stans Lutz blikte terug op deze voorstelling in haar Column Stans Lutz, en schreef erover: "De Kersentuin van Anton Tsjechow, gespeeld door het theatergezelschap Art & Pro, was één van de beste voorstellingen van het seizoen 1987-1988. Frans Strijards, de regisseur heeft van ‘deze teloorgang van de familie van een landgoed’ een snelle, anderhalf uur durende voorstelling gemaakt die uiterst komisch is."

Foto

Slotscene van De Kersentuin, Art & Pro, 1987. Foto: Reijn van Koolwijk.

Bronnen