Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Giselle - Jean Coralli, Jules Perrot

(Aantal:0)
Unknown.png

Oorspronkelijke titelGiselle, ou les Wilis
Overige inspiratiebronnende legende van de Wili's uit De l'Allemagne van Heinrich Heine
AuteurThéophile Gautier, Jules-Henry Vernoy de Saint-Georges
ComponistAdolphe Adam
ChoreograafJean Coralli, Jules Perrot
Wereldpremière op28 juni 1841
Wereldpremière tel'Opéra National de Paris
Bekijk alleop deze pagina!

Synopsis

Giselle vertelt het verhaal van een boerenmeisje die verliefd wordt op Albrecht, de zoon van de Hertog, die zich voordoet als een gewone man uit het volk. Zij sterft aan een gebroken hart wanneer Albrecht's ware identiteit geopenbaard word door de jachtopziener Hilarion die al lang op Giselle verliefd is en blijkt dat Albrecht al verloofd is met gravin Bathilde.

Albrecht, geplaagd door een gevoel van schuld van Giselle's dood wil bloemen leggen op haar graf in het bos en wordt in de nacht verrast door de geest van Giselle alsook andere voor het huwelijk gestorven bruiden, die Willis worden genoemd. De Willis dwingen, volgens de legende, mannen die zij in het bos aantreffen om zich dood te dansen. Dat overkomt de jachtopziener Hilarion als ook Albrecht, die uiteindelijk voor deze vreselijke dood behoed wordt door Giselle die zijn plaats inneemt. Albrecht blijft alleen en gedesillusioneerd achter.

Verdere informatie

Giselle is een romantisch klassiek ballet in twee aktes van de choreografen Jean Coralli en Jules Perrot op een libretto van Théophile Gautier en Jules Henri Vernoy de Saint-Georges.

Wereldpremière: 28 juni 1841, Opéra Garnier, Parijs.

Dit ballet wordt tot op heden over de hele wereld nog steeds door gezelschappen in diverse verschillende versies en met nieuwe choreografieën uitgevoerd; de meeste zijn ten aanzien van de hoogtepunten min of meer gebaseerd op de oorspronkelijke choreografie.

Zie verder Wikipedia voor meer gedetailleerde informatie over de inhoud van dit ballet, de verdere uitvoeringsgeschiedenis etc. of iets uitgebreider wikipedia in het Engels.

Bij Het Nationale Ballet zijn sinds de oprichting drie verschillende complete versies uitgebracht:

  • in het seizoen 1965/1966 van Natalja Orlovskaja en vervolgens in zeven volgende seizoenen compleet ten tonele gebracht
  • in het seizoen 1976/1977 van Peter Wright en vervolgens in twaalf volgende seizoenen compleet ten tonele gebracht
  • in het seizoen 2008/2009 van Rachel Beaujean en Ricardo Bustamante en vervolgens in zes volgende seizoenen compleet ten tonele gebracht.


Voor Nederland zijn de volgende nieuwe producties of gereviseerde hernemingen geregistreerd door zowel buitenlandse als Nederlandse gezelschappen

Overzicht titel

Producties met de titel 'Giselle '

...meer