Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

Oorspronkelijke titelGiselle, ou les Wilis
Overige inspiratiebronnende legende van de Wili's uit De l'Allemagne van Heinrich Heine
AuteurThéophile Gautier, Jules-Henry Vernoy de Saint-Georges
ComponistAdolphe Adam
ChoreograafJean Coralli, Jules Perrot
Wereldpremière op28 juni 1841
Wereldpremière tel'Opéra National de Paris
Bekijk alleop deze pagina!

Synopsis

Giselle vertelt het verhaal van een boerenmeisje die verliefd wordt op Albrecht, de zoon van de Hertog, die zich voordoet als een gewone man uit het volk. Zij sterft aan een gebroken hart wanneer Albrecht's ware identiteit geopenbaard word door de jachtopziener Hilarion die al lang op Giselle verliefd is en blijkt dat Albrecht al verloofd is met gravin Bathilde.

Albrecht, geplaagd door een gevoel van schuld van Giselle's dood wil bloemen leggen op haar graf in het bos en wordt in de nacht verrast door de geest van Giselle alsook andere voor het huwelijk gestorven bruiden, die Willis worden genoemd. De Willis dwingen, volgens de legende, mannen die zij in het bos aantreffen om zich dood te dansen. Dat overkomt de jachtopziener Hilarion als ook Albrecht, die uiteindelijk voor deze vreselijke dood behoed wordt door Giselle die zijn plaats inneemt. Albrecht blijft alleen en gedesillusioneerd achter.

Dit ballet wordt tot op heden over de hele wereld nog steeds door gezelschappen uitgevoerd en de meeste zijn min of meer gebaseerd op de oorspronkelijke choreografie.

Voor meer getailleerde informatie over de inhoud van dit ballet, de verdere uitvoeringsgeschiedenis etc. zie wikipedia in het Nederlands of iets uitgebreider wikipedia in het Engels.

Voor Nederland zijn de volgende nieuw producties of gereviseerde hernemingen geregistreerd door zowel buitenlandse als Nederlandse gezelschappen sinds het einde van de 2e wereldoorlog. Het gaat om zowel complete producties als fragmenten.

Overzicht titel

Producties met de titel 'Giselle '...meer