Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamZaantheater, Zaandam
PlaatsZaandam
TypeTheatergebouw
Openingsdatum11 december 1998
 Website


Theater aan de Zaan

In de jaren 1996-1998 werd aan de Nicolaasstraat 3 in Zaandam het Zaantheater, in opdracht van de gemeente, gebouwd naar ontwerp van de architecten Paul Carree, Wim Wester en Jan Zijlstra. De opening was op 11 december 1998 met een optreden van Freek de Jonge.

Het theater heeft twee zalen: Koninklijke Ahold Zaal met 879 plaatsen, een balkon en een orkestbak en de Forbo Flooring Zaal met 230 plaatsen. De grote zaal heeft een lijsttoneel waarvan de opening 20 meter breed en 13 meter hoog is. Het toneel zelf meet 22,80 breed, 15 meter diep en 22,26 meter hoog. De kleine zaal heeft een variabel speelvlak van 70m2. Er wordt breed geprogrammeerd.

De Verkadefoyer heeft een enorme glazen wand, waardoor het publiek een prachtig uitzicht heeft over de Zaan. Bezoekers van de bovenste verdieping hebben een fraai zicht op alle lager gelegen foyers en de hal.

In 2013 werd het theater uitgeroepen tot Theater van het jaar.. Een onderscheiding van de VVTP, Vereniging van de Vrije Theater Producenten.

Premieres

Zie Premieres Zaantheater, Zaandam

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007