Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Bouwgeschiedenis

Oorspronkelijk gebouwd als: Combinatie theater-stadhuis (Stopera)

Bouwjaar: 1982-1986

Architect: Wilhelm Holzbauer en Cees Dam

Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam

Opening als theater: 23 september 1986

Openingsvoorstelling: Ithaka van Otto Ketting

Sedert 2014: Nationale Opera & Ballet

Nationale Opera & Ballet is een theatergebouw en –organisatie in Amsterdam, en de thuisbasis voor De Nationale Opera en Het Nationale Ballet. Nationale Opera & Ballet als organisatie is ontstaan in 2013 als gevolg van een fusie tussen het voormalige Muziektheater (in de volksmond ook wel ‘Stopera’), De Nederlandse Opera (nu De Nationale Opera) en Het Nationale Ballet. In 2014 veranderde ook de naam van het gebouw van Muziektheater naar Nationale Opera & Ballet

Reeds in 1926 is er sprake van een theater voor de opera - op het Museumplein. Julius Bunge, graanhandelaar en bestuurslid van de Wagnervereeniging, stelt hiervoor een bedrag beschikbaar. Er wordt een jury samengesteld onder leiding van de architect Berlage. De prijsvraag wordt gewonnen door J.F. Staal, waarna argumenten voor en tegen de kranten vullen. Uiteindelijk winnen de tegenstemmers, waaronder Willem Mengelberg, en gaat het plan niet door.

De na de oorlog opgerichte Nederlandsche Opera vestigt zich in de Stadsschouwburg. Het aantal speeldagen is daar beperkt en voor repetities moet worden uitgeweken naar elders. In de jaren zestig lijkt er een opera op het Frederiksplein te zullen komen, waarvoor architect Bernard Bijvoet een ontwerp maakt. Door een mysterieuze grondruil met de gemeente, krijgt de Nederlandsche Bank daar echter haar hoofdkantoor.

Daarna maken Bijvoet en G.H.M. Holt een ontwerp voor het terrein van de oude RAI aan de Ferdinand Bolstraat. Japanners bouwen er alvast een groot hotel naast, het Okura. In 1968 is het bestek klaar, maar er wordt niet gebouwd. De volgende jaren wordt er vooral veel gepraat over een nieuw operagebouw, maar verder gebeurt er niets.

In 1977 verleent de Amsterdamse gemeenteraad een krediet van 100 miljoen, op voorwaarde dat er een combinatie zal worden gebouwd van een stadhuis en een operagebouw. Bijvoet en Holt hebben inmiddels hun plannen overgedragen aan Cees Dam en de Oostenrijker Wilhelm Holzbauer. Een hevige discussie breekt los, maar de bouw is dan niet meer te stoppen. Het verzet tegen de ‘Stopera’ blijft evenwel bestaan: bij de feestelijke opening moet het koninklijk bezoek, in verband met demonstraties voor de ingang, het gebouw via de parkeergarage betreden.

Bespeling van Nationale Opera & Ballet

Vaste bespelers van Nationale Opera & Ballet zijn De Nationale Opera, voorheen De Nederlandse Opera en Het Nationale Ballet. Op 1 januari 2013 ontstond door fusie van de De Nederlandse Opera, Het Nationale Ballet alsmede bestuur en organisatie van Het Muziektheater een landelijk topinstutuut voor opera en ballet en sinds 17 februari 2014 presenteren zij zich gezamenlijk als Nationale Opera & Ballet.

Amsterdam Muziektheater foyer.jpg

Website

Premieres

Zie Alle Premieres in Het Muziektheater

Voor een overzicht van de voorstellingen die Het Muziektheater tot 17 februari 2014 als autonoom producent heeft uitgebracht, zie: Producties Gastprogrammering en voor de voorstellingen vanaf die datum: Producties Nationale Opera & Ballet

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007