De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Der blaue vogel 80717.jpg


Affiche van concertzaal Figi, 1927.

NaamTheater Figi, Zeist
PlaatsZeist
TypeTheaterzaal
Openingsdatum12 november 1925
 Website


Twee keer Theater Figi

In 1925 werd aan de Donkerelaan 2-6 (sinds 1956 Het Rond 2) een concert en theaterzaal gebouwd naar ontwerp van Jan en Theo Stuivinga in opdracht van de N.V. Figi. De opening was op 12 november 1925 met Drie Wijze Gekken van Austin Strong door het Schouwtoneel.

Theater Figi dankt zijn naam aan een Zwitserse banketbakker die in 1908 aan de toenmalige Donkerelaan een pand liet bouwen, waarin hij zijn bedrijf vestigde. Door aankoop van belendende panden breidde hij geleidelijk uit tot een complex met banketbakkerij, café en hotel-restaurant. In 1925 werd in de tuin van het hotel een concertzaal neergezet die tevens geschikt was voor theatervoorstellingen. 'De gehele zaal is Gotisch gewelfvormig afgedekt, terwijl de prachtig getemperde verlichting geschiedt door gewelframen met gekleurd glas in lood, wat vooral een rust en kalmte te voorschijn roept (....) Door het spitsbogen gewelf lijkt de zaal veel hoger dan zij in werkelijkheid is, nl. 10 meter. De warme kleuren rood en groen van het schilderwerk harmoniëren prachtig bij de zandkleurige wanden (...). Achter in de zaal bevindt zich een cabine voor bioscoopvoorstellingen (...). De kleurschakering en beschildering (decoratie) is van den heer en mevr. Visser (...). De lampenkappen zijn beschilderd door den heer Visser'.

Van begin af aan hebben vele vooraanstaande theaterkunstenaars er opgetreden. De zaal had een capaciteit voor 510 bezoekers. Er was een balkon en er waren loges. Het lijsttoneel had een opening van 9 meter breed en 4 meter hoog. Het toneel zelf mat 9 meter breed, 10 meter diep en 4 meter hoog. In 1994 werd de zaal afgebroken omdat het niet meer aan de eisen voldeed. Op de zelfde plaats kwam een geheel nieuwe naar ontwerp van Archtectenbureau Hondius/Iraco BV Den Haag. De opening was op 9 december 1994 met Glories Surrender door Het Groot Niet Te Vermijden Dans en Showorkest. Het nieuwe complex, nog steeds met hotel en restaurant, kreeg verschillende zalen: Hendrik Marsmanzaal met lijsttoneel (550 plaatsen), Willem Pijperzaal (vlakke vloer,192 plaatsen), Johan de Meesterzaal (vlakke vloer, 170plaatsen) en de Anne de Vrieszaal (vlakke vloer,139 plaatsen). De toneelopening van de Marsmanzaal is 14 meter breed en 8 meter hoog, het toneel zelf meet 25 meter breed, 10,60 meter diep en 17 meter hoog. Er is een orkestbak. De Willem Pijperzaal heeft een variabel speelvlak van 72m2. Van begin af aan wordt Figi geleid door de familie Ruys.

Premieres

Zie Premieres Theater Figi, Zeist

Website

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007