Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Die lustige Witwe - Franz Lehár

(Aantal:0)
Unknown.png

Geïnspireerd opL'attaché d'ambassade - Henri Meilhac
Libretto (met teksten van)Victor Léon, Leo Stein
ComponistFranz Lehár
Wereldpremière op30 december 1905
Wereldpremière teTheater an der Wien, Wenen
Bekijk alleop deze pagina!

Synopsis

Het verhaal speelt zich af in Parijs rond 1900.
Het denkbeeldige vorstendom Pontevedrino is bijna bankroet. Om het land financieel te redden heeft baron Zarko de opdracht te zorgen dat het vermogen van de weduwe Hanna Glawari in het land blijft door haar te doen trouwen met een inwoner van het land. De gewenste kandidaat is graaf Danilo, die al verliefd op haar was voor Hanna trouwde met een schatrijke bankier. Danilo verzet zich echter omdat hij niet terwille van haar geld wil trouwen.Baron Zarko is niet op de hoogte van dit alles, evenmin van de flirt van zijn jonge echtgenote Valencienne met de Franse edelman Camille de Rosillon. Zarko hoort echter dat Camille verliefd is op een getrouwde vrouw en ziet door het sleutelgat hoe die verliefden afscheid nemen en vermoed zijn vrouw te zien; rukt aan de deur, terwijl de bode van gezantschap Valencienne laat ontsnappen en Hanna haar plaats inneemt naast Camille en zo de verkeerde schijn wekt dat zij een stel vormen. Zarko staat perplex evenals Danilo die zich bedrogen voelt in zijn liefde voor Hanna. Wanhopig vlucht om vergetelheid te zoeken.

Allen verenigd voor een feest ten huize van Hanna Glawari, waar een regeringstelegram komt met het bericht dat de staat bankroet is, wanneer Hanna met Camille zou trouwen. Ook als zij verklaart dat niet te zullen doen, weigert Danilo zijn liefde te verklaren. Omdat zij begrijpt dat haar rijkdom Danilo belet dit te doen, legt zij uit zij dat zij haar geld verliest wanneer zij zou hertrouwen. Voor Danilo is dat voldoende nu zijn liefde te verklaren. Wanneer Zarko verbaasd vraagt: "U trouwt haar zonder geld?" zegt Hanna: "Niet helemaal; in het testament staat at ik mijn geld verlies... omdat ik het aan mijn nieuwe man moet geven".

Verdere informatie

Die lustige Witwe is een operette van de Oostenrijks-Hongaarse componist Franz Lehár in drie bedrijven, op een libretto van Viktor Léon en Leo Stein en was vanaf de première in 1905 meteen een groot internationaal succes. Het is diverse producties en versies uitgebracht, diverse malen compleet op de plats gezet en meerder malen verfilmd.

In het Engels wordt de titel The merry window gebruikt en La Veuve joyeuse in Frankrijk. In Nederland komt men ook de benamingen Het jolige weeuwtje en Het vrolijke weewtje. Ook de spelling Die lustige Wittwe komt voor.

Zie voor verdere detail over de ontstaansgeschiedenis, de opvoeringspraktijk en uitgebreider synopsis wikipedia in het Engels of wikipedia in het Duits.

Voor Nederland zijn de volgende nieuwe producties of gereviseerde hernemingen geregistreerd door zowel buitenlandse als Nederlandse gezelschappen

Overzicht titel

Producties met de titel 'Die lustige Witwe '

...meer