Arnhem Rheinisches Landestheater
Informatie
Vanaf 1943 werkte in Arnhem één van de drie afdelingen van het Neuss Rheinisches Landestheater, dat
(1) voorstellingen verzorgde in de eigen standplaats,
(2) een afdeling had voor voorstellingen aan het front en
(3) vanuit Arnhem uitgebreide tournées ondernam met voorstellingen bedoeld voor de Nederlanse theaters.
Een artikel in "Het Nationale Dagblad" van zaterdag 30 Zaaimaand (October) 1943 vermeldt dat vrijwel dagelijks ongeveer 80 personen (solisten, koor, ballet, orkest en technici) het land in trekken om vanuit Arnhem voorstellingen te geven in: Zutphen, Apeldoorn, Zwolle, Deventer, Enschede, Hengelo, Almelo, Kampen, Meppel, Assen, Groningen, Leeuwarden, Amersfoort, Hilversum, Bussum, Delft, Dordrecht, Leiden, Alkmaar, Haarlem, Venlo, Roermond, Heerlen, Maastricht, Eindhoven, 's Hertogenbosch, Tilburg, Breda, Roosendaal, Bergen op Zoom, Goes en Middelburg. Er worden wekelijks vijf tot zeven voorstellingen gegeven.
Vóór 1943 had Neuss Rheinisches Landestheater vanuit de standplaats in Duitsland ook al uitgebreide tournées langs Nederlandse theaters gemaakt.
In augustus 1944 verzochten de Duitse autoriteiten aan de Gemeente Arnhem om de Schouwburg gedurende de maand september zo veel mogelijk vrij te houden van voorstellingen zodat het gezelschap alle ruimte had om te repeteren voor het nieuwe seizoen. Op 17 september braken de gevechtshandelingen rond Arnhem uit en is het gezelschap teruggekeerd naar Neuss.
Voorstellingen in Nederland
Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die onder deze naam als producent in première zijn gebracht, voor zover geregistreerd in de productiedatabase
- Het alfabetisch overzicht van deze voorstellingen