Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Cavalleria rusticana - Pietro Mascagni

(Aantal:0)
Unknown.png

Gebaseerd opGiovanni Verga
Libretto (met teksten van)Giovanni Targioni-Tozetti, Guido Menasci
ComponistPietro Mascagni
Wereldpremière op17 mei 1890
Wereldpremière teTeatro Costanzi, Rome
Bekijk alleop deze pagina!

Synopsis

De opera speelt zich af in een klein dorp in Sicilië rond Pasen. TTurridu, die verloofd was met Lola, heeft zijn geliefde verloren tijdens zijn afwezigheid wegens dienstplicht. Wanneer Turridu terugkeert van het leger, ontdekt hij dat zijn vroegere verloofde, Lola, nu getrouwd is met Alfio. Om zichzelf te troosten is hij een verhouding begonnen met Santuzza, maar zijn liefde voor Lola is nooit verdwenen.

Het is Paaszondag en terwijl iedereen de kerk binnentreedt, doet Santuzza haar intrede. Ze is op zoek naar Turridu en komt hem zoeken in de taverne van Mamma Lucia, zijn moeder. Ze treft er Alfio aan die duidelijk niets weet van het overspel van zijn vrouw, daar hij net haar trouw aan het bezingen is. Santuzza daarentegen heeft vermoedens. Ze vertelt Mamma Lucia van Turridu's afstandelijkheid jegens haar.

Wanneer Turridu verschijnt, benadert ze hem en smeekt hem om zijn liefde. Tegelijkertijd komt Lola voorbij. Voor ze de kerk wil binnengaan, werpt ze Turridu een verleidelijke blik. Hij keert zich bot af van Santuzza om met Lola te kunnen praten. De wanhopige Santuzza vervloekt hem en neemt wraak door Alfio op de hoogte te brengen van de buitenechtelijke relatie van de twee. Alfio is razend en wil ook op zijn beurt wraak. Santuzza is vertwijfeld en weet niet goed of ze er wel goed aan gedaan heeft om het hem te zeggen.

Wanneer de kerkdienst is geëindigd, komen alle dorpelingen de taverne binnen. Turridu roept een toost uit en is duidelijk in feeststemming daar hij een drinklied aanvangt. Hij biedt ook Alfio een glas aan, maar deze weigert en daagt Turridu uit voor een duel. De trotse Turridu bekent schuld en aanvaardt het duel. Hij vraagt zijn moeder om voor Santuzza te zorgen indien hem iets zou overkomen en zegt vaarwel. Mamma Lucia blijft vertwijfeld achter en Santuzza zakt reddeloos ineen wanneer ze de uitslag van het gevecht te horen krijgt.

Verdere informatie

Een Italiaanse opera in één bedrijf van Pietro Mascagni, op een libretto van Giovanni Targioni-Tozetti en Guido Menasci, gebaseerd op het gelijknamige werk van Giovanni Verga. De opera kreeg de eerste prijs in een door de Milanese uitgever Songogno geïnitieerde wedstrijd van eenakters.

De opera wordt gezien als hét voorbeeld van een operastijl die het verisme wordt genoemd. Cavalleria rusticana wordt voorts vaak in een voorstelling samen I Pagliacci uitgevoerd, een andere veristische opera in één bedrijf, gecomponeerd door Ruggiero Leoncavallo.

Voor meer getailleerde informatie over de inhoud van deze opera, de muziek, de verdere uitvoeringsgeschiedenis etc. zie wikipedia in het Nederlands of iets uitgebreider in het Engels

De naam van de opera wordt in het Nederlands soms vertaald als Boereneer.

Voor Nederland zijn de volgende nieuw producties of gereviseerde hernemingen geregistreerd door zowel buitenlandse als Nederlandse gezelschappen sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Overzicht titel

Producties met de titel 'Cavalleria rusticana '

...meer