Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Unknown.png

NaamWestergasfabriek, Amsterdam
PlaatsAmsterdam
TypeTheaterzaal
ArchitectIsaac Gosschalk
Bouwjaar1883
Verbouwd in2000


Informatie

De Westergasfabriek werd in 1883 gebouwd door de Engelse Imperial Continental Gas Association. Indertijd de grootste steenkolengasfabriek van Amsterdam. De meeste van de gebouwen, verspreid over het grote terrein, zijn ontworpen door Isaac Gosschalk in een variant op de Hollandse Renaissance. Door de vondst van het aardgas stopte de gasproductie in de jaren zestig van de vorige eeuw en werd het terrein gebruikt als opslagplaats door het Gemeente Energie Bedrijf. Enkele gebouwen zijn toen afgebroken.

In 1989 werden de resterende gebouwen voor de sloop behoed; ze werden erkend als rijksmonument. Vanaf 1990 werden die tijdelijk gebruikt voor culturele activiteiten. Dat bleek zo succesvol dat in 1996 plannen werden ontwikkeld voor een permanent kunst- en cultuurterrein met wandelpark. In samenwerking met architectenbureau Braaksma & Roos werd in 2000 begonnen met de renovatie en herprofilering (park!) van het terrein, een project van jaren. In verschillende gebouwen, hun namen verwijzen naar hun oorspronkelijke functie, worden min of meer regelmatig theatervoorstellingen gebracht. De voornaamste zijn: De Gashouder, ontworpen door ingenieur Klönne – eigenlijk het fundament van wat ooit de grootste gashouder van Europa was – is met zijn kolomvrije vlakke oppervlak van bijna 3000 m2 zeer geschikt voor grote theaterproducties die er o.a. in het kader van het Holland Festival plaatsvonden. Het Transformatorhuis was een aantal jaren een vaste speelplek van Toneelgroep Amsterdam. De totale oppervlakte van de zaal is 680 m2 en er kunnen maximaal 875 bezoekers is. De maten van de vlakke speelvloer zijn afhankelijk van de tribuneopstelling. Het Ketelhuis is nu een bioscoop voor de Nederlandse film, Het Machinegebouw, de Zuiveringhal en het Oostelijk Meterhuis worden meest gebruikt voor andere culturele manifestaties.

Premieres

Zie Category:Premieres Westergasfabriek, Amsterdam

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007