Theo Mann-Bouwmeesterring

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Theaterprijs die in 1911 door toeschouwers geschonken werd aan Theo Mann-Bouwmeester bij de gelegenheid van haar veertigjarige jubileum. Zij werd geacht deze ring te zijner tijd door te geven aan een in haar ogen waardige collega. In 1934 gaf zij de ring door aan Else Mauhs, die hem tot haar dood in 1959 in bezit hield. De prijs werd daarna in 1960 aan Caro van Eyck gegeven, die hem eveneens tot haar dood in bezit hield. In 1980 krijgt Annet Nieuwenhuijzen de ring. Zij heeft hem in 1994 doorgegeven aan Anne Wil Blankers, die hem op haar beurt in 2010 doorgaf aan Ariane Schluter. Op 28 januari 2017 gaf Schluter de ring door aan Halina Reijn.

Er zijn nog vier andere zogenaamde doorgeefprijzen in het Nederlandse theater: de Albert van Dalsumring en de Paul Steenbergen-penning voor acteurs, de Courbois-parel voor actrices en de Magda Janssens Hoedenspeld voor acteurs of actrices.

Theo Mann-Bouwmeester draagt de Theo Mann-Bouwmeesterring over aan Else Mauhs op 7 maart 1934. Foto: N.V. Vereenigde Fotobureaux. Collectie TIN