Biografie
De carrière van Mies de Heer begon op het toneel. Ze koos ervoor om te gaan studeren aan de Academie voor Kleinkunst van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten; de toneelschool vond ze namelijk veel te serieus. “Ik zag mezelf echt geen Shakespeare doen. Ik dacht toen: als ik me zelf zo vreselijk serieus moet nemen, dan krijg ik vast halverwege de slappe lach.” Na de Kleinkunstacademie debuteerde zij in de musical Salvation en was ze ook te zien in En nu naar bed. Dit was ook haar eerste ontmoeting met Annie M.G. Schmidt. Mies de Heer: “maar echt ontmoeten deed ik haar niet: Annie werd door John de Crane helemaal afgeschermd. Ik kreeg de indruk van een intens verlegen en bescheiden vrouw.” Tien jaar later, in de herfst van 1980, werd Mies dan echt voorgesteld aan Annie. Niet als actrice in een voorstelling, maar als aanstaande vrouw van Annie’s zoon Flip van Duyn.
Hans Linnekamp luidt een interview met Mies de Heer in met de woorden: “een nieuwe actrice aan het vaderlandse tv-firmament.” Maar al voor haar sterrenstatus op de televisie verkreeg was De Heer geen onbekende in het theater. Voordat ze besloot de tv richting op te gaan speelde De Heer al vijf en een half jaar bij [Poëzie Hardop. Mies de Heer: “Ik heb het bij Poëzie Hardop zeer naar mijn zin gehad. Je werkt altijd met goede teksten en ik hou van taal. Maar door de combinatie van poëzie en proza blijft het literaire taal. Je zégt alles en op den duur wordt dat een beperking. Je wil soms meer spelen.”
De Heer is niet alleen voor de schermen te vinden. Ze werkte in 1982 mee als regieassistent aan de grote productie Bengaalse Meiden van Ruud van Hemert. De gezongen dramaserie vertelt het verhaal van het dagelijkse leven in Huize Bengalen, een opvanghuis voor meisjes, en is gebaseerd op de werkelijkheid. In eerste instantie zou Mies de Heer zelf een rol spelen in de dramaserie. Door haar bekendheid vond Van Hemert dit toch geen goed idee, hij vond: “dat haar aanwezigheid […] het documentaire karakter zou schaden.”
Na geproefd te hebben van de musicals sloot Mies de Heer zich aan bij het vrouwencabaret van Natascha Emanuels. De overstap die de Heer naar teksttoneel maakt komt voornamelijk vanuit haar eigen nieuwsgierige karakter: “Ik ben gewoon razend nieuwsgierig naar waarom mensen dingen doen. Dat wordt ook steeds erger. Daarom ga ik me ook steeds meer voor toneel interesseren. Mensen hebben allemaal hun eigen werkelijkheid. Daar kan je naar kijken van buitenaf, maar door een rol te spelen stap je er in, voel je wat het is.”
Als regisseuse werkte zij o.m. bij het Spiegeltheater.
Theater CV
Mies de Heer heeft bijgedragen aan 49 productie(s).
Mies de Heer heeft gewerkt in de volgende functies:
- BeeldtAf - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Regie - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Uitvoerende - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Mies de Heer heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:
NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.
Bronnen
- Productiedatabase
- Acteurs- en Kleinkunstenaars-Lexicon van Piet Hein Honig, 1984
- Annejet van der Zijl, Anna: Het leven van Annie M.G. Schmidt (Amsterdam: Nijgh & Van Ditmar, 2004)
- De Bengaalse Meiden,” Beeld en Geluid Wiki, geraadpleegd 22-10-2021, https://wiki.beeldengeluid.nl/index.php/De_Bengaalse_meiden.
- Hans Linnekamp, “Mies de Heer,” VARAgids. (1982): 7.