De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

CarolvanHerwijnen1976.png


Carol van Herwijnen in 1976

NaamCarol van Herwijnen
Geboren21 april 1941
Laren (NH)
Overleden7 juli 2008
Amsterdam
BeroepActeur
DisciplineToneel
IMDb-profiel
VIAF-profiel


Carol van Herwijnen (1941 – 2008) was een Nederlands acteur. Tot zijn dood woonde hij te Amsterdam-Buitenveldert.

Biografie

Carol van Herwijnen studeerde aan de Toneelschool, Amsterdam en won direct na zijn afstuderen het I.C.C. Concours. Van Herwijnen speelde in een groot aantal film-, toneel- en televisieproducties. Hij stond onder meer in stukken van Shakespeare, Brecht, Tsjechov en Sartre. Ook was hij te zien in bekende series als Kunt u Mij de Weg naar Hamelen vertellen, meneer?, Floris, Otje, Baantjer en Flikken Maastricht. Hij leende zijn stem dikwijls aan radiospots, reclames en tekenfilms, zoals Grote Smurf in de tv-serie De Smurfen.

In 1988 won Van Herwijnen een Louis d'Or voor zijn ijzersterke spel in Om het af te leren (One for the road) van Harold Pinter, een voorstelling van Toneelgroep Centrum.

Van Herwijnen schreef theatergeschiedenis toen hij in 1994 recensent Hein Janssen, na een negatieve typering van zijn acteren in het televisieprogramma De Plantage, na de uitzending opwachtte en een forse klap in het gezicht gaf. Deze klap was jarenlang voer voor discussie over distantie en betrokkenheid in de theaterwereld. Zijn laatste rol speelde Van Herwijnen op theaterfestival De Parade in de voorstelling Bouillabaisse.

Theater/Dans

Een chronologisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase en daaronder idem in alfabetische volgorde.

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Bronnen