Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De notenkraker - Marius Petipa

(Aantal:0)
Unknown.png

Oorspronkelijke titelSjtsjelkoentsjik
Overige inspiratiebronnenDe vertaling door Alexandre (père) Dumas van De notenkraker en de muizenkoning van E.T.A. Hoffmann.
Libretto (met teksten van)Marius Petipa, Ivan Vsevolosjki
MuziekPjotr Iljitsj Tsjaikovski
ChoreograafMarius Petipa, Lev Ivanov
Wereldpremière op12 december 1892
Wereldpremière teMariinskitheater, Sint-Petersburg
Bekijk alleop deze pagina!

Synopsis

Het verhaal speelt zich rond het Kerstfeest bij de familie Stahlbaum met vele genodigden, waaronder de geheimzinnige speelgoedmaker Drosselmeyer. De kinderen des huizes, Clara en Fritz, krijgen hun cadeautjes, waaronder een houten notenkraker in de vorm van een officier.
In de nacht kan Clara de slaap niet vatten en gaat op zoek naar de Notenkraker, wanneer er plots levensgrote muizen en tinnen soldaatjes verschijnen die een gevecht aangaan met de muziek. De kerstboom begint te groeien alsook de Notenkraker die de strijd tegen de muziek aanvoert en daarbij gewond raakt. De muizen en soldaatjes verdwijnen, maar de Notenkraker verandert in een knappe prins en deze neemt Clara mee op weg naar snoepgoedland, door een bos met glinsterende sneeuwvlokken.
De Suikerboonfee die daar regeert, richt ter ere van Clara een groot feest aan met lekkernijen vanuit Spanje, Arabië, China en Rusland.

Verdere informatie

De notenkraker is een klassiek ballet in twee akten van choreografen Marius Petipa en Lev Ivanov op een libretto van Marius Petipa en Ivan Vsevolosjki, gebaseerd op de vertaling door Alexandre (père) Dumas van De notenkraker en de muizenkoning van E.T.A. Hoffmann.

Wereldpremière: 18 december 1892, Mariinski Theater, St. Petersburg

Het ballet ging samen met de korte opera Iolanthe van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski in première. Het ballet was aanvankelijk geen groot succes. Het was ook niet duidelijk wie van beide choreografen, Petipa of Ivanov, het meest heeft bijgedragen.

In 1919 bracht choreograaf Alexander Gorsky de voorstelling in een gewijzigde versie opnieuw ten tonele voor het Bolshoi Ballet en maakte het Engelse Sadler's Wells Royal Ballet in 1934 de eerste productie buiten Rusland, waarna diverse producties volgden, bij balletgezelschappen over de hele wereld.

In het Frans heet dit ballet Casse-noisette, in het Duits Der Nussknacker en in het Engels spreekt men van The Nutcracker

Zie verder wikipedia.

Voor Nederland zijn de volgende nieuw producties of gereviseerde hernemingen geregistreerd door zowel buitenlandse als Nederlandse gezelschappen . Het gaat om zowel complete producties als fragmenten.

Overzicht titel

Producties met de titel 'De notenkraker '

...meer