De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Wayne eagling.jpg

NaamWayne Eagling
Geboren27 november 1950
Montreal
BeroepArtistiek Leider, Danser, Choreograaf
DisciplineDans
TrefwoordenBallet
IMDb-profiel
VIAF-profiel

Biografie

De van oorspong Canadees Wayne Eagling was de opvolger van Rudi van Dantzig als artistiek leider van Het Nationale Ballet in de jaren 1991 tot en met 2003. In die periode maakt hij diverse choreografieën, waaronder een aantal avondvullende werken als De Notenkraker en Muizenkoning en de Toverfuit beiden samen met Toer van Schayk.

Wayne Eagling begon zijn professionele loopbaan in de balletwereld als danser biij The Royal Ballet in 1969. Daar werd hij tot solist bevorderd in 1972 en vervolgens tot 'principal' in 1975. In die periode was hij onder meer partner van Margot Fonteyn en werkt intensief met de Britse choreograaf Kenneth MacMillan. Zijn balletopleiding deed hij aan de Paricia Ramsey School of Dance Arts in Californië in de VS en rondde deze af aan Royal Ballet School te Londen.

Na 2003 vervolgde hij zijn loopbaan in de balletwereld als free-lance choreograaf voor gezelschappen als The Royal Ballet en the Royal Ballet School, La Scala Milaan, Hong Kong Ballet, het Ballet van de Opera te Rome en Kremlin Ballet Theater. In 2005 werd hij benoemd als artistiek directeur van het English National Ballet en de English National Ballet School, waar hij in de zomer 2012 weer afscheid nam.

Zie verder: wikipedia

Theater/Dans

Wayne Eagling een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht met een choreografie van hem en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd voor de kostuums

Idem voor de instudering door hem

Bronnen