De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamDe Flint NV. Theater & Congrescentrum, Amersfoort
PlaatsAmersfoort
TypeTheaterzaal
 Website


Theater en Congrescentrum De Flint

In 1976-1977 werd aan de Coninckstraat 60 Cultureel Centrum De Flint gebouwd, naar een ontwerp van architect Onno Greiner. Later kreeg het de naam van Theater & Congrescenrum De Flint.

Het theater werd op 1 oktober 1977 geopend met een programma met o.a. het cabaret van Marijke en Sieto Hoving. De Flint had behalve een theaterzaal ook een stadshal met klein podium, een galerie, speelgelegenheden voor kinderen, een centrale keuken en een café. De architect omschreef het centrum als een ‘speelstadje’.

Op 25 november 1990 ontstond er brand, vermoedelijk gesticht, waarbij het interieur volledig verloren ging. De herbouw duurde vier jaar. Op 22 september 1994 had de heropening plaats met onder meer een optreden van cabaretière Jasperina de Jong. De theaterzaal, met orkestbak, had aanvankelijk 357 plaatsen en 1 balkon, vanaf 1994 werden dat er 804 met twee balkons. Het lijsttoneel mat qua opening aanvankelijk 14,8 meter breed en 4,5 meter hoog maar na de nieuwbouw respectievelijk 14,5 en 8 meter. De toneelmaten waren eerst 14,80 meter breed, 10 meter diep en 9 meter hoog leter 23,55 breed, 22,80 diep en 20 meter hoog.

De stadshal is zeer flexibel. Er wordt breed geprogrammeerd, voor kleinezaal voorstellingen wordt samengewerkt met Theater De Lieve Vrouw. De stadshal is voor uiteenlopende manifestaties.

Premieres

Zie Premieres De Flint NV. Theater & Congrescentrum, Amersfoort

Website

Meer informatie, zie Website De Flint

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007
  • De Flint, Amersfoort