De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamDe Hofnar Cultuurcentrum, Valkenswaard
PlaatsValkenswaard
TypeTheaterzaal
 Website


Theater en de sigarenfabriek

De Hofnar ontleent haar naam aan de roemruchte sigarenfabriek, die bijna een eeuw op hetzelfde terrein heeft gestaan. De oprichters van de fabriek, de heren Heesterbeek en zijn kersverse medevennoot de heer Wolters bezochten omstreeks 1919 in Brussel een uitvoering van de Rigoletto, een opera van Guiseppe Verdi, die in die tijd veel stof deed opwaaien. Zwaar onder de indruk van de rol van 'Buffone', de hofnar, besloten beide ondernemers op de terugweg naar Valkenswaard hun sigaren voortaan de naam Hofnar te laten dragen. De naam is door de oprichters van de fabriek gekozen als een eerbetoon aan de kracht van muziek en theater. En, niet onbelangrijk, het is ook zakelijk een goede keus gebleken. Een mooi voorbeeld van de kansen, die een weloverwogen samenwerking tussen de kracht en uitstraling van cultuur en een goede zakelijke aanpak, kan bieden.

Ruim tachtig jaar later bundelen zich in de nieuwe Hofnar opnieuw de krachten van muziek en theater en meer dan dat. De nieuwe Hofnar huisvest naast een theater en de muziekschool ook de bibliotheek en de Volksuniversiteit. Zo bezien gaat de nieuwe Hofnar verder waar de oude begonnen is; de Hofnar wil de invloed van en de deelname aan kunst en cultuur in Valkenswaard bevorderen.

Op 30 en 31 oktober 1999 werd De Hofnar met een daverend openingsfestival in gebruik genomen. Maar liefst 10.000 bezoekers kwamen dat weekend cultuur meemaken. Vele culturele groepen uit Valkenswaard traden op maar ook de muziekgroep Slagerij van Kampen.

Het theater werd aan De Hofnar 10 in Valkenswaard gebouwd in opdracht van de gemeente naar ontwerp van architect T. van Aken. De (Rabo)zaal heeft 435 zitplaatsen. Het lijsttoneel heeft een opening van 13 meter breed en 6,5 meter hoog. Het toneel zelf meet 13 meter breed, 7,5 meter diep en 9,40 meter hoog. Er wordt voornamelijk toneel, cabaret, muziek(theater) en film gebracht.

Premieres

Zie Premieres De Hofnar Cultuurcentrum, Valkenswaard

Externe Links

Bronnen

  • Productiedatabase
  • De Hofnar
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007