Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Zwanenmeer 78258.jpg

Oorspronkelijke titelLebedinoje ozero
Bewerking vanHet Zwanenmeer - Julius Reisinger, Pjotr Iljitsj Tsjaikovski
Overige inspiratiebronnenDe gestolen sluier van de Duitse schrijver Johann Musäus en het Russisch sprookje De witte eend
ComponistPjotr Iljitsj Tsjaikovski
ChoreograafMarius Petipa, Lev Ivanov
Wereldpremière op15 januari 1895
Wereldpremière teMariinski Theater, St Petersburg
Bekijk alleop deze pagina!

Synopsis

Prins Siegfried zoekt op aandringen van zijn moeder een bruid. Tijdens een nachtelijke jachtpartij ziet hij een vlucht zwanen bij een meer. De zwanen blijken door de kwaadaardige tovenaar von Rothbart betoverde prinsessen te zijn, die in de nacht hun menselijke gedaante terugkrijgen.
Siegfried heeft in de zwanenkoningin zijn bruid gevonden en zweert haar eeuwige trouw.

De volgende dag heeft zijn moeder een groot bal op het paleis aangericht met meerdere bruidskandidaten. Siegfried wordt geacht daaruit een bruid te kiezen. Een onverwachte gast brengt een jonge vrouw mee, die erg lijkt op de zwanenkoningin echter niet in het wit gekleed, maar in het zwart.
Siegfried denkt echter dat het de vrouw is die hij eeuwige trouw heeft gezworen en herhaalt zijn eed, maar nu voor de vrouw in het zwart. Op dat moment verdwijnen als bij toverslag von Rothbart en de zwarte zwaan en ziet Siegfried in een visioen zijn vergissing.
Hij keert in wanhoop terug naar het meer op zoek naar de echte witte zwanenkoningin. Zij vinden elkaar, maar de verbroken eed is niet meer te niet te doen en zij komen door magische krachten beiden om in het meer dat buiten haar oevers treed. NB er zijn ook versies waarbij het wel goed afloopt.

Verdere informatie

Het Zwanenmeer is een van de meeste bekende klassieke balletten. Uitvoeringen van het Zwanenmeer worden tot op heden in steeds weer nieuwe ensceneringen ten tonele gebracht.

De meeste van deze nieuwe producties zijn doorgaans gebaseerd op de choreografie van Marius Petipa en Lev Ivanov met de enigszins door Ricardo Drigo gereviseerde muziek van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski. De oorspronkelijke versie was echter van de choreograaf Julius Reisinger, wiens productie op 4 maart 1877 zonder veel succes in het Bolshoi Theater te Moskou in première was gegaan.

Voor meer getailleerde informatie over de inhoud van dit ballet, de verdere uitvoeringsgeschiedenis etc. zie wikipedia in het wikipedia of iets uitgebreider in het wikipedia in het Engels.

Voorstellingen van dit ballet zijn in Nederland door buitenlandse, maar ook Nederlandse gezelschappen, onder titel in verschillende talen uitgevoerd, waaronder: Le lac des cygnes in het Frans en Swanlake in het Engels. Ook zijn verschillende delen uit dit ballet als afzonderlijke voorstellingen gepresenteerd.

Voor Nederland zijn de volgende nieuw producties of gereviseerde hernemingen geregistreerd door zowel buitenlandse als Nederlandse gezelschappen sinds het einde van de 2e wereldoorlog. Het gaat om zowel complete producties als fragmenten.

Overzicht titel

Producties met de titel 'Het zwanenmeer '...meer