Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Het Kurhaus in Scheveningen: Badhuis werd concertzaal en theater

In 1885 werd aan het Gevers Deynootplein 29-30 in Scheveningen, in opdracht van de gemeente Den Haag, het Grand Hotel Kurhaus gebouwd naar ontwerp van de architecten Friederich Henkenhaf en Friedrich Ebert. In 1886 brandde het al weer af.

Binnen een jaar werd het weer herbouwd, nu met een grote concertzaal met balkon voor 2000 a 3000 bezoekers, al naar gelang de opstelling van het stoelenplan. De opening was met een concert met souper. In 1936 werd het podium (lijsttoneel) van de Kurzaal uitgebreid en werd in de de jaren '40 het inhalatorium verbouwd tot Kurhaus Cabaret.

In 1969 volgde sluiting waarna een groot deel werd afgebroken. In 1972 werd begonnen met restauratie en deels nieuwbouw naar ontwerp van architect Bart van Kasteel.

De Kurzaal kreeg internationale naam en faam door de grote orkesten die er concerteerde met dirigenten als Leonard Bernstein (opening Holland Festival 1947) en Herbert von Karajan. Beroemd waren ook de zomerconcerten door het Residentie Orkest. Verder gaven Wladimir Horowitz en Bela Bartok er concerten, maar ook Duke Ellington en Ray Ventura met hun orkesten. Ook Maurice Chevalier, Marlene Dietrich, Edith Piaf en Richard Tauber traden er op. Legendarisch was het optreden van The Rolling Stones.

Sinds 1979 is de grote zaal, bestempeld tot nationaal monument, een spectaculaire café/restaurant met op de plek van het vroegere podium een bar als onderdeel van het hotel dat nog al eens van eigenaar wisselde. Na vertrek van het casino in 1995 zijn er meer ruimten gekomen voor vergaderingen, bijeenkomsten etc. Zo kwam er de Jan Pronkzaal met 600 zitplaatsen, geschikt voor theater en televisieopnamen.

Premieres

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in dit gebouw in première zijn gebracht, al of niet in samenwerking met andere theaterorganisaties en voor zover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem die in de Kurzaal in premiere zijn gegaan

Bronnen

  • Productiedatabase
  • wikipedia Gevers Deynootplein
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw, samengesteld door Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt en Nathalie Wevers, Uitgave Theater Instituut Nederland, 2007