De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamTheater Zuidplein, Rotterdam
PlaatsRotterdam
TypeTheatergebouw
ArchitectSybold van Ravesteyn
 Website


Informatie

Theater Zuidplein is in 1954 gebouwd op Rotterdam-Zuid. Direct na de bouw stond het theater van architect Sybold van Ravesteyn, die ook Diergaarde Blijdorp ontwierp, aan het eind van de Pleinweg prominent te schitteren. Het theater was omgeven door groene weilanden én stond tegenover het Brabants Dorp. Een noodcomplex (1941-1967) met 525 woningen in straten met allemaal Noord-Brabantse plaatsnamen, dat was gebouwd voor de opvang van Rotterdammers die in de oorlog hun woning verloren.

In de beginjaren van zijn bestaan trok het theater, toen nog onder de naam de "Groote Schouwburg" - refererend aan de verdwenen schouwburg in het centrum van Rotterdam, wel 100.000 bezoekers uit Rotterdam, de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden en de regio Dordrecht. Het was een echt streektheater waar alle grote namen van het Nederlandse toneel en uit de muziek- en cabaretwereld hun voorstellingen gaven. In 1978 kreeg het theater, na een grote verbouwing de huidige naam "Theater Zuidplein".

De haven van Rotterdam ontwikkelde zich in die jaren zeer snel. Er was volop werk, vooral vuil werk. Bij de autochtone bevolking was voor die functies te weinig belangstelling, vandaar dat er gastarbeiders werden aangetrokken. Eerst uit Portugal, Italië, later ook uit Turkije, Marokko, Suriname, Antillen en Kaapverdië. Deze gastarbeiders moesten uiteraard ook gehuisvest worden. Zij ontvingen vaak een laag loon en betrokken daardoor goedkope, oude huurwoningen. Door de toegenomen welvaart groeide de bevolkingsomvang van Rotterdam snel, maar ook de behoefte om een mooie toekomst op te bouwen met het eigen gezin. Omliggende steden bouwden diverse nieuwe wijken en later ook nieuwe theaters. Vele Rotterdammers trokken daar naar toe. Soms verhuisden ze ook, omdat ze zich minder thuis voelden in hun buurt en stad door de komst van de vele nieuwe Rotterdammers. In de huizen die deze vertrekkende Rotterdammers achterlieten, kwamen weer nieuwe gastarbeiders te wonen. In het theater werden de plaatsen van de autochtone bevolking echter niet ingevuld door de gastarbeiders. Rotterdam veranderde in de afgelopen decennia enorm van kleur, maar de theaterbezoekers op Zuid nog niet. De bezoekersaantallen in Theater Zuidplein liepen in die jaren dan ook structureel terug.

Eind jaren negentig van de vorig eeuw gaf de gemeente Rotterdam de opdracht om ook theatervoorstellingen en concerten te programmeren voor de nieuwe Rotterdammers. Na een aantal jaren pionieren zijn we het theater voor álle Rotterdammers en daarbuiten: dus ook voor mensen die niet vanzelfsprekend het theater bezoeken. Theater Zuidplein verwelkomt een afspiegeling van een grootstedelijk gebied. Het is diepgeworteld in de Rotterdamse samenleving en vooral op Rotterdam-Zuid.

Bouwgeschiedenis

Bouwjaar: 1954

Verbouwd: 1976-1978. Grondige verbouwing tot multifunctioneel theatercomplex, architecten zijn Henk Klunder en Hans Koetsier, architect Henk Klunder

Verbouwd: 2004. Verbouwingen interieur, architect Marion van der Schelde.

Interieur: Kleurrijk: in de grote zaal heerst de sfeer van ‘het rode pluche’, de kleine zaal is informeel en intiem. De stoelen zijn er paars.

Exterieur: Wit met een rode toneeltoren.

Premieres

Voorstellingen die in dit theater in premiere zijn gegaan zie Premieres Theater Zuidplein, Rotterdam

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007