Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Reconstructie - De Nederlandse Operastichting - 1969-06-09

Affiche Reconstructie - De Nederlandse Operastichting - 1969-06-09.jpg


Collectie TIN

TitelReconstructie
ProducentDe Nederlandse Operastichting
Disciplinemuziektheater
Onderwerpopera
Premièredatum9 juni 1969
Seizoen1968/1969
LocatieCarré, Amsterdam
Opmerkingenwereldpremière
Productierecord (Axiell)Catalogus Theatercollectie

Reconstructie is de opera die Louis Andriessen, Reinbert de Leeuw, Misha Mengelberg, Peter Schat en Jan van Vlijmen componeerden voor het Holland Festival van 1969. Hugo Claus en Harry Mulisch schreven het libretto.

Wereldpremière: 9 juni 1969, Carré, Amsterdam, Amsterdam.

Context

Reconstructie was opgezet als een moraliteit met allegorische figuren. De opera was gewijd aan de Argentijnse vrijheidsstrijder Che Guevara en was in feite een reconstructie van diens moord. Het libretto was geïnspireerd op het verhaal van Mozarts opera Don Giovanni en ook de muziek bevatte verwijzingen daarnaar. Hierbij werd supermacht de Verenigde Staten van Amerika voorgesteld als verslinder van arme Zuid-Amerikaanse landen, zoals Don Giovanni vrouwen verslond. Hoewel de Vietnamoorlog nergens in het libretto werd genoemd, vormde die wel de innerlijke drijfveer van de makers. Zij zeiden de opera te bedoelen als een aanklacht tegen de imperialistische houding van de Verenigde Staten jegens de derde wereld. Spectaculaire elementen waren een elf meter hoog beeld van Che Guevara en het optreden van een naakte actrice, wat in 1969 nog gold als revolutionair.

Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:



Rolverdeling en uitvoerenden

NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.

Pieter van den Berg (De commandeur)
Claudine Arnaud (Bolivia)
Bert Olsson (Stem van Jack Tyrannosaurus Tenorio)
Henk Molenberg (Erasmus)
Peter van de Wouw (Tarzan)
Alex van Royen (Martin Bormann)
Jérôme Reehuis (ABC)
Paul Brandenburg (Clarence)
Siem Vroom (Clyde)
Hetty Verhoogt (Chouchou)
Carola Gijsbers van Wijk (Cinderella)
Yoka Berretty (Claudelle)
Ramses Shaffy (Bill)
Natascha Emanuels (Cuba)


      Muzikale uitvoering: musici van diverse Nederlandse orkesten

      Vastlegging


      Ontvangst

      In de aanloop naar de opvoering trok het dagblad De Telegraaf ten strijde tegen de overheidssubsidie die voor de totstandkoming van de opera was verleend. Daarmee zou het beledigen van bondgenoot de Verenigde Staten zijn gesubsidieerd. De Tweede Kamerfractie van de Boerenpartij stelde er Kamervragen over aan minister Marga Klompé van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk. Zij gaf echter te kennen niet aan de subsidie te zullen tornen omdat de artistieke vrijheid in het geding was. Door de publiciteit waren alle zes opvoeringen van De Nederlandse Opera Stichting in Theater Carré in Amsterdam al snel uitverkocht. Tot de bezoekers van de première behoorden minister Klompé en ook de dirigent Herbert von Karajan, die de zaal in de pauze verliet.

      Hoewel de kritieken overwegend positief waren, is Reconstructie na 1969 nooit meer opgevoerd. Het voorstel om dezelfde componisten en auteurs een tweede opera te laten maken voor het Holland Festival 1970, heeft geen concreet resultaat opgeleverd.

      Afbeeldingen

      Repetitieafbeeldingen (Nationaal Archief)


      Kostuums en rekwisieten


      Bronnen