De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Portret van Louis Andriessen 92303.jpg


Louis Andriessen. Foto: Francensca Patella. Collectie TIN.

NaamLouis Andriessen
Volledige naamLouis Joseph Andriessen
Geboren6 juni 1939
Utrecht
BeroepComponist
DisciplineMuziektheater
TrefwoordenOpera
VIAF-profiel

Louis Andriessen. Foto: Francensca Patella. Collectie TIN.

Biografie

Louis Andriessen (1939) is een Nederlands componist. Hij studeerde compositie bij zijn vader, Hendrik Andriessen en bij Kees van Baaren aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en bij Luciano Berio. Zijn broer, Jurriaan Andriessen, is ook componist

Met Peter Schat, Jan van Vlijmen en Misha Mengelberg schreef hij de opera Reconstructie (1968-1969). In de jaren zeventig schreef hij politieke werken, zoals Volkslied en Workers Union.

In 1972 werd het Orkest De Volharding door hem opgericht. Hij schreef hiervoor een gelijkgenaamde compositie. Het stuk Hoketus uit 1977 (zie ook: hoketus, voor de betekenis van de term) was de aanleiding voor het ontstaan van het Hoketus ensemble. Andriessen maakte hier als pianist deel van uit. Zijn vrouw, wijlen Jeanette Yanikian, speelde basgitaar in het ensemble. Er volgden meer composities voor grote ensembles: Mausoleum, Il Principe, De Staat, De Tijd. Belangrijk in Andriessens muziek zijn de complexe akkoorden, gespeeld op (veel) blaasinstrumenten en slagwerk. Louis Andriessen geldt als een van de grondleggers van de Haagse School, samen met componisten als Jan van Vlijmen, Diderik Wagenaar en Gilius van Bergeijk, allen eveneens als docent aan het Haags Conservatorium verbonden of verbonden geweest.

De muziek van Louis Andriessen heeft sterke invloed ondergaan van de minimal music van componisten als Terry Riley en Steve Reich. Andriessen heeft herhaaldelijk opgemerkt in zijn werk sterk beïnvloed te zijn geweest door de muziek van Igor Stravinsky - de componist aan wie hij (samen met musicoloog Elmer Schoenberger) het boek Het Apollinisch Uurwerk wijdde. Bij uitgeverij Querido verscheen in 2002 het boek Gestolen Tijd, dat teksten van Andriessen over zijn eigen werk samenbrengt. Voor harmonieorkest schreef hij in opdracht van de gemeente Amsterdam in 1974 het werk Symfonieën der Nederlanden (Uitgave: Donemus).

Vanaf de tweede helft van de jaren tachtig legde Andriessen zich meer en meer toe op toneelmuziek, filmmuziek en muziektheater. Bekend werden zijn opera's De Materie, Rosa (in samenwerking met Peter Greenaway), en Writing to Vermeer. In juni 2008 is La Commedia in première gegaan.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur en/of librettist

Idem voor de muziek

Idem voor de uitvoering muziek

Idem voor de muzikale leiding

Bronnen