Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Don Giovanni - Wolfgang Amadeus Mozart

(Aantal:0)
Unknown.png

Oorspronkelijke titell dissoluto punito, ossia il Don Giovanni
Libretto (met teksten van)Lorenzo da Ponte
ComponistWolfgang Amadeus Mozart
Wereldpremière op29 oktober 1787
Wereldpremière teStavovské divadlo, Praag
Bekijk alleop deze pagina!

Synopsis

Het verhaal laat de escapades zien van de fictieve libertijn Don Juan. Hij dood in een gevecht, de Commendatore, de vader van Doña Anna, die hij net had verleid, flirt met de eerder door hem verlaten doña Elvira, probeert het boerenmeisje Zerlina, die zich net verloofd had, te versieren. Zij allen verzamelen zich om de verleider zijn verdiende loon te geven. Zijn knecht Leporello heeft genoeg van de escapades van zijn meester te moeten faciliteren. In een nachtelijk gesprek daarover op het kerkhof begint een standbeeld te spreken over wraak voor de dood van de Commendatore. De overmoedige Don Juan nodigt hem uit voor het diner in zijn huis. Deze verschijnt daadwerkelijk, als ook alle verleide dames en hun geliefden en gezamenlijk zijn zij getuige hoe Don Juan door demonen de hel in wordt gesleurd.

Verdere informatie

Een Italiaanse opera van Wolfgang Amadeus Mozart (KV 527) in twee bedrijven op een libretto van Lorenzo da Ponte. De eerste opvoering was op 14 oktober, maar de officiële première vond plaats op 29 oktober 1787 in het Statentheater te Praag. De officiële complete titel van de opera luidt: II dissoluto punito, ossia il Don Giovanni. Het libretto is gebaseerd op de verhalen rond de fictieve libertijn en verleider Don Juan, met name op het toneelstuk El burlador de Sevilla y convidado de piedra van de Spaanse schrijver Tirso de Molina.

Voor meer getailleerde informatie over de inhoud van deze opera, de muziek, de verdere uitvoeringsgeschiedenis etc. zie wikipedia in het Nederlands of iets uitgebreider in het Engels

Voor Nederland zijn de volgende nieuw producties of gereviseerde hernemingen geregistreerd door zowel buitenlandse als Nederlandse gezelschappen.

Overzicht titel

Producties met de titel 'Don Giovanni '

...meer