De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Portret van Frank Raven 361243.jpg


Foto: Roel Bogaards. Collectie TIN.

NaamFrank Raven
Volledige naamFrank Karl Agathon Raven
Geboren
"Palembang, voormalig Nederlands Oost-Indië, 1938" contains an extrinsic dash or other characters that are invalid for a date interpretation.
Palembang, voormalig Nederlands Oost-Indië, 1938
BeroepDecorontwerper, Kostuumontwerper, Grafisch Ontwerper


Frank Raven (Palembang, voormalig Nederlands Oost-Indië, 1938) is een Nederlandse theatervormgever.

Biografie

Frank Raven verhuisde op negenjarige leeftijd naar Nederland, waar hij in Arnhem de schilder- en tekenopleiding volgde aan de Academie voor Beeldende Kunsten. Daar leerde hij veel mensen uit de toneelwereld kennen, zoals Jan Cremer, Klaas Gubbels en zijn latere vrouw, actrice Cockie Boonstra (die bij Toneelgroep Studio speelde). Hij ontwierp zijn eerste decors voor het studententoneel op de Arnhemse Toneelschool.

In Arnhem leerde Raven ook Ritsaert ten Cate en John van de Rest kennen, met wie hij in 1972 het Mickery theater in Loenersloot oprichtte. Raven en Van de Rest verlieten het project al snel, maar bleven samenwerken, met als eerste succes Dutchman (1966) van LeRoi Jones. Daarna werkte Raven ook met aankomende regisseurs als Lodewijk de Boer en Hans Croiset.

Naast theater deed Raven ook de scenografie voor films, tv-series, operaproducties. Zo was hij art director voor Fons Rademakers’ verfilming van Max Havelaar (1976).

Frank Raven was ruim 40 jaar actief als grafisch vormgever: hij ontwierp hij affiches, flyers en programmaboekjes voor tal van theater-, opera-, muziektheater-, tv- en filmproducties. Hij zat twintig jaar in de Rijksschouwburgcommissie die advies gaf over de bouw van schouwburgen en concertzalen. Ook was hij tussen 1986 en 2000 op verschillende academies hoofddocent theatervormgeving. Sinds 2000 werkt Raven als autonoom kunstenaar.

Theater/Dans

Zie Voorstellingen met decor van Frank Raven voorzover geregistreerd

Zie Voorstellingen met kostuums van Frank Raven voorzover geregistreerd

Foto's

De architect en de keizer van Assyrië 98424.jpg De architect en de keizer van Assyrië 98414.jpg

Foto's van De architect en de keizer van Assyrië, Toneelgroep Studio, 1967, waarvoor Frank Raven zowel de decors en kostuums ontwierp. Foto's: Ad van Gessel. Collectie TIN.

Externe Links

In de Collectie TIN bevinden zich honderden affiches, decor- en kostuumontwerpen, en maquettes van Frank Raven. Deze collectie is in beheer bij de Bijzondere Collecties UvA. Voor raadpleging van de collectie, zie Catalogus Bijzondere Collecties UvA

Bronnen