Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Klompé, dr. Marga A. M. - SFA002001927.jpg


Marga Klompé in 1956

NaamMarga Klompé
Geboortedatum16 augustus 1912
Overlijdensdatum28 oktober 1986

De vader van Klompé was Joannes Petrus Maria Klompé, eigenaar van een postpapierbedrijfje, en haar moeder Ursula Maria Josepha Aloijsia Verdang. Klompé studeerde scheikunde (1929 tot 1937) en promoveerde in de wis- en natuurkunde (1941). Vanaf 1942 studeerde ze geneeskunde; deze studie moest ze afbreken in verband met sluiten van de Universiteit. Van 1932 tot 1949 was ze lerares scheikunde.

Rond haar twintigste heeft Klompé een geloofscrisis doorgemaakt. De apologetische opvoeding thuis bleek niet bestand tegen de inzichten die ze tijdens haar studie in Utrecht opdeed. Ze werd lid van studentenvereniging CS Veritas. Klompé leefde een aantal jaren buiten de kerk. Maar na een eigen, meer in de mystiek van het geloof gedrenkte, oriëntatie te hebben gevonden gaf ze zich daaraan helemaal over. Zij kwam diepgelovig uit haar persoonlijk crisis tevoorschijn en hield er een blijvend respect voor andere vormen van geloofsbeleving aan over.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was ze actief in het verzet, onder meer als koerierster. Na de oorlog heeft ze zich ingezet voor de wederopbouw. Voor haar was het een vanzelfsprekende zaak dat een vrouw in beginsel even geschikt was als een man voor welke functie ook. Dit was voor haar een drijfveer ook politiek bezig te zijn.

Als Tweede Kamerlid was zij buitenlandwoordvoerster voor haar fractie en had ze grote belangstelling voor de Europese samenwerking. Op 13 oktober 1956 werd zij als minister van Maatschappelijk Werk de eerste vrouwelijke minister van Nederland. Ze werd geroemd als een doortastend politiek zwaargewicht in de KVP. Zo bracht ze in 1963 de Algemene bijstandswet tot stand. Van 1972 tot 1985 was ze voorzitter van de commissie Justitia et Pax Nederland.

Naar aanleiding van de onrust in de wereld van kunst en cultuur zei ze eind 1967 in een interview: "Van overheidswege moet een kader, moet een ruimte worden geschapen, waarin kunst en cultuur zich kunnen ontplooien. (…) Maar de grote activiteit moet uit het volk zelf komen, anders komen we bij een staatscultuur terecht. (...) Democratie en cultuur zijn elkaars gelijken, al wil het in de praktijk niet altijd waar zijn". (VK 18-10-67)

In het midden van de jaren tachtig werd ze ernstig ziek, maar Klompé besloot te blijven werken. Haar zuster Charlot verzorgde haar in de laatste maanden van haar leven. Ze besloot dat er bij de uitvaartdienst niet over haar persoon mocht worden gesproken.

Marga Klompé werd gecremeerd in het Crematorium Ockenburgh in Den Haag. Haar as werd verstrooid op de Noordzee.


Van deze persoon is geen enkele bijdrage aan een theater- of dansproductie geregistreerd op de TheaterEncyclopedieOm dit te verbeteren, vult u op de betreffende pagina('s) over theater- of dansproducties de bijdragen van deze persoon aan..


Margaretha Albertina Maria (Marga) Klompé (Arnhem, 16 augustus 1912 – Den Haag, 28 oktober 1986) was een Nederlands politica namens de Katholieke Volkspartij (KVP). In 1956 werd ze de eerste vrouwelijke minister van Nederland.

Bronnen